Şu anda bende işsisizlik korkusu başladı"Zonguldak'ta özel bir maden ocağında meydana gelen  göçükte mahsur kalan 9 işçi, tedavi gördükleri Hastanelerden taburcu edildi. 
 
Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında tavan kısmında oluşan  göçük nedeniyle mahsur kalmalarından 13 saat sonra kurtarılabilen işçilerden  7'sinin Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, 2'sinin de Bülent Ecevit Üniversitesi  Tıp Fakültesi Hastanesindeki kontrolleri tamamlandı. Taburcu edilen işçilerden Ferhat Mankır, hastane çıkışında  gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 14 yıldır maden işçisi olduğunu,  göçüğün meydana geldiği ocakta 6 ay önce işe başladığını söyledi. 
 
Çalıştığı maden ocağında üretimin durdurulduğuna yönelik bilgiye sahip  olmadığını anlatan Mankır, "Kapatıldığını gazetelerden öğrendik. Sigortamız  yatıyordu. Müfettişler mayıs ayında ocakta incelemelerde bulundu. İncelemeler  hakkında bilgimiz yok. Ocağın kapatılmasıyla ilgili bize herhangi bir bilgi  verilmedi. Sendikamız yok" diye konuştu. 
 
Mankır,  vardiyada 10-12 işçi çalıştığını vurgulayarak, şunları  kaydetti: "İki vardiya halinde çalışıyoruz. Maden ocağında kullandığımız çizme  ve elbiseleri kendi paramızla alıyoruz. İşveren karşılamıyor. Yemeğimizi de  kendimiz getiriyoruz. Servis ücretimizi de kendimiz karşılıyoruz. Bin 400 lira  maaş alıyorum. Kazanın olduğu sırada malzeme çıkartıyorduk. O sırada elektik  kesildi. Bir süre bekledik. Daha sonra işçi bir arkadaşımız ana yolun göçtüğünü  söyledi. Kazmamızı alarak yukarı çıktı. Göçüğün olduğu yerde biz de tahkimat  yaparak kurtulmaya çalıştık. Dışarıda ne olduğunu bilmiyorduk. 2-3 metre  ilerleyebildik. Göçüğün ne kadar olduğunu göremedik. Göçüğün arkasından sesler  geliyordu. Hava hortumunu kestik hava almak için. Muhabbet ederek 9 arkadaş  beklemeye başladık. Morali bozulan 2 arkadaşımız vardı, onlara moral vermeye  çalıştık." 
 
Yeri geldiği zaman iş güvenliğini düşünmediklerini anlatan Mankır,  "Yanımız da maskemiz yoktu. Biz madene bir kere alışmışız. Erken emeklilik de  kafamızda yer etmiş. İki yıl sonra emekli olacağız. Yeri geldiği zaman iş  güvenliğini düşünmüyoruz. Yanlış yapıyoruz. Suç işverende ve bizde var. Kazanın  ardından işveren bizi ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Şu anda  ocakta çalışıp çalışmayacağımız belli değil" ifadesini kullandı. 
 
"Maden ocağında çalışmaya devam edeceğiz" 
 
İşçi Cüneyt Karagünlü de 10 yıldır maden işçisi olduğunu, söz konusu  ocakta 5 yıldır çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti: 
 
"Çalıştığımız ocağın daha önceden kapatıldığından haberimiz yoktu.  Bizim gaz maskemiz bulunmuyor.  Ocakta kullandığımız çizme ve iş elbisesini  kendimiz alıyoruz. Aldığımız malzemelerin yer altı şartlarında çalışmaya  elverişli olup olmadığını da bilmiyoruz. İçeride herhangi bir gaz birikmesi  yoktu. Hava akımımız vardı. Bundan sonra kendi başımızın çaresine bakacağız.  Gerekirse başka ocaklarda iş arayacağız. Maden ocağında çalışmaya da devam  edeceğim." 
 
Ayhan Günbel ise maden ocağında 4 yıldır çalıştığını, ocaktaki  denetimlerin sonuçlarıyla ilgili herhangi bilgisinin olmadığını dile getirdi. 
 
Göçüğün ardından kurtarılmayı beklediklerini işaret eden Günbel,  "Göçüğün haber verilmemesiyle ilgili bir şey diyemem. Olayı haber verip  vermemeleri onların vicdanına kalmış bir şey. Oradan çıkıp da şuraya haber verin  deme şansımız yok. Olay gece oluyor bizim ocaktan çıkmamız ertesi gün saat  16.00'yı buluyor. Bu işlerden ekmek yiyoruz. 'Ölümden döndük' diye madeni  bırakacak değiliz. Madenin kapanmasından korkuyoruz. Şu anda bende işsisizlik  korkusu başladı. Daha uygun işler olsa orada çalışırız. Sonuçta çalışacağız.  'Kaza oldu' diye eve gidip yatma şansımız yok. Zonguldak'ta başka bir iş yok.  Maden ocağında iş güvenliği ve işçi sağlığına uyan özel ocaklar varsa biz hemen  oraya çalışmaya gidelim. Varsa biz gitmemezlik yapmayız. Kaza anında gaz maskemiz  yanımızda yoktu" şeklinde konuştu. 
 
Bir gazetecinin "Soma faciası gözünüzün önüne geldi mi" sorusunda  Günbel, "Bu kazalar son olmayacak. Soma'da oldu, herkes oraya yoğunlaştı. Burada  bir kaza oldu, herkes buraya yoğunlaştı. Yarın başka bir yerde olur, dikkatler  oraya çekilecek. Bu son olmaz. 40-50 yıldır bu tür kazalar devam ediyor. 50  yıldır değişmediyse yarın da değişmeyecek. Biz, 'sigortamız  var mı ve maaşımız  yatıyor mu' ona bakıyoruz. İçeride gaz maskesi olsa ne olacak. Sonuçta onun da  havası bitecek" ifadesini kullandı. 
 
Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında dün 03.00 sıralarında  göçük meydana gelmiş, 9 işçi 13 saat sonra ocaktan çıkarılmıştı. Maden işletmesi  yetkililerinin, iş kazasını emniyete bildirmemesi tepkilere yol açmıştı.