TBMM Genel Kurulu'nda, 12 bin 500öğretmen kadrosu ihdasını da içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 6 madde kabul edildi. Öğretim üyeleri için 72 olan emeklilik yaşı uygulaması bir yıl uzatılacak. Er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin harçlıklarına yüzde 100 zam yapılıyor. Diğer taraftan ise Doğu'daki öğretmenler için Bakanlık harekete geçti. Atama döneminde Doğu ve Güneydoğu'ya giden öğretmenlerin görev bölgesinde kalması için, başta ücret olmak üzere çeşitli teşviklerle ilgili çalışma yapılıyor...


ASKERE MÜJDE

Kabul edilen maddelere göre; er ve erbaşlar ile Kıbrıs'a giden askerlerin harçlıklarının hesaplanmasında esas alınan ve hala uygulanan gösterge rakamları yüzde 100 artırıldı. Buna göre, 38 TL alan erler 76 TL; 43 TL alan onbaşılar 86 TL; 49 TL alan çavuşlar 97 TL alacak. Askeri öğrencilerin harçlıkları da artırılıyor. Askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında, "teğmen rütbesinin birinci kademe brüt aylığı" yerine, "6528 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar" esas alınacak. 2003 öncesi ve sonrası göreve başlayan astsubayların başlangıç derece kademeleri ile eğitim seviyelerine bağlı olarak yapılan intibak işlemlerinde paralellik sağlanıyor.

ÖĞRETİM ÜYELERİNE MÜJDE

Teklifle, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılıyor.

ÖĞRETMENLERE ÖZEL TEŞVİK

Terör sebebiyle Doğu illerine giden ancak uzun yıllar kalmak istemeyen öğretmenlerin teşvik edilmesi için çalışma başlatıldı. 

FARKLI ÜCRET ÖDENECEK

Bölgeye atanan öğretmenlerin en az 4 yıl aralıksız tayin talebinde bulunmadan görevine devam etmesini hedefleyen Bakanlık, okullarda uzun süreli çalışmasının özendirilmesi amacıyla öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarını yeniden belirleyecek. Bu kapsamda farklılaştırılmış ücret modeli uygulanacak ve öğretmenlerin normal maaşları dışında bölgeye ve hizmet yılına göre değişen ilave ücret alması sağlanacak. Bakanlık, tecrübeli öğretmenlerin bölgede görev yapması için ayrı bir uygulamayı daha başlatmayı planlıyor.

Tecrübeli öğretmen Batı yeni mezunlar Doğu illerinde

Milli Eğitim Bakanlığı personel kayıtları, en az tecrübeye sahip öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yaptığını gösterdi. Çalışan profilini ortaya çıkaran listeye göre öğretmenlerin yaklaşık yüzde 25'i 5 yıldan, yüzde 20'si ise 20 yıldan fazla tecrübeye sahip bulunurken, yüzde 45'inin 11 ile 20 yıl arasında çalışması olduğu ortaya çıktı. Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde 0-5 yıllık öğretmen oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Buna rağmen Şırnak ve Hakkari'de öğretmenlerin yaklaşık yüzde 90'ının; Ardahan, Muş, Ağrı illerinde ise yüzde 80'inin 5 yıldan daha az tecrübeye sahip olduğu belirlendi. Öte yandan 0-5 yıllık öğretmen oranının Bitlis’te yüzde 76, Siirt’te yüzde 73, Iğdır’da yüzde 70 ve Kars’ta yüzde 69 olarak belirlendi.