Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer de bugün yayınlanan yazısında PKK lideri Öcalan’ın video mesajının yayınlanmayacağını yazdı: “MİT ve HDP’lilerin İmralı’yla yaptıkları görüşmeleri yakından izleyen bir HDP kaynağı, bazı haberlerde ileri sürüldüğü gibi 1 Eylül’de Öcalan’ın örgüte somut çağrıda bulunan görüntülü bir mesaj yayımlamasının gündemde olmadığını açıkladı.”Çakırözer bu durumun Öcalan’ın yeni kabinede koltuklara kimlerin oturacağı ve çözüm süreci konusunda nasıl bir tavır takınacaklarını görmek istemesiyle açıkladı.

 Utku Çakırözer’in, “1 Eylül’de barış çağrısı yok” başlıklı yazısı şöyle:

 İmralı’da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını çekmekte olan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde vereceği ileri sürülen görüntülü mesaj, Ankara’da çözüm sürecinin geleceği açısından büyük öneme sahip bir adım olarak değerlendiriliyordu. Ancak dün başkentte yaşanan yeni cumhurbaşkanı, yeni hükümet trafiğini izlerken 1 Eylül’de böyle görüntülü bir mesaj yayımlanmasının gündemde olmadığı bilgisine ulaşınca oldukça şaşırdık.

 MİT ve HDP’lilerin İmralı’yla yaptıkları görüşmeleri yakından izleyen bir HDP kaynağı, bazı haberlerde ileri sürüldüğü gibi 1 Eylül’de Öcalan’ın örgüte somut çağrıda bulunan görüntülü bir mesaj yayımlamasının gündemde olmadığını açıkladı.

 EYLÜL SONUNA KADAR SÜRE

 Hükümetten, sorunun çözümüne ilişkin başlatılacak müzakereler için bir mutabakat bekleyen Abdullah Öcalan’ın 30 Eylül’e kadar süre istediği öğrenildi. Ancak bu konuda hükümet tarafında kararın verilebilmesi için öncelikle yeni kabinenin oluşması gerekiyor. bugün açıklanacak yeni hükümet ancak 6 Eylül’de güven oylaması alabilecek. Öcalan’ın biraz da bu yüzden, kurulacak yeni hükümetin çözüm süreci ve başlatılacak müzakerelere ilişkin net tavrını görmeden bağlayıcı bir mesaj vermekten kaçındığı belirtiliyor. HDP’liler, Öcalan’ın bu kararıyla hükümete de 30 Eylül’e kadar süre verdiği değerlendirmesini yapıyor. Öcalan’ın bu süre içinde hükümetten “İzleme Kurulu”nun oluşturulması ve müzakere heyetlerinin belirlenmesi adımlarını atmasını istediği ifade ediliyor.

 ÖNCE YENİ KABİNEYİ GÖRECEK

 Çözüm sürecinin geleceği açısından bugün açıklanacak kabinede bazı isimlerin olması ya da olmaması kritik önem taşıyacak. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay sürecin mimarlarından. Bu görevine devam edip etmeyeceği bugün belli olacak. Etmezse yerine Yalçın Akdoğan’ın gelmesi gündemde. MİT Müsteşarı Hakan Fidan görevinde de kalsa, kulislerde iddia edildiği gibi Dışişleri Bakanı da olsa süreçteki rolünün devam etmesi kaçınılmaz. İçişleri Bakanı efkan ala ise yerini koruyacak. Ancak Öcalan’ın yine de bu koltuklara kimlerin oturacağı ve çözüm süreci konusunda nasıl bir tavır takınacaklarını görmek istediği anlaşılıyor.

 İMRALI ZİYARETİ BEKLİYOR

 Hem yeni kabine trafiği hem de Güneydoğu  Anadolu’da yeniden tırmanan PKK saldırıları nedeniyle HDP/BDP heyetinin 1 Eylül öncesinde İmralı’ya yapmak istediği ziyaretinin de “bekletildiği” ileri sürülüyor.

 MUTLAK ATEŞKES MESAJI

 Hükümetin yeni müzakere yapısı konusunda uzlaşma sağlaması halinde, Öcalan’ın vereceği barış mesajında PKK’ye, “sınır dışına çıkma ve mutlak ateşkes” çağrısı yapması bekleniyor. Eğer taraflar arasında mutabakat sağlarsa Öcalan bu çağrısını birkaç hafta içinde yapabilir. Mutabakat sağlanması ve kamuoyuna mesaj verilmesi noktasına gelindiğinde Öcalan’ın görüntülü mesajının çekiminin adaya düzenli olarak gitmekte olan HDP heyeti tarafından yapılması da gündeme gelebilecek.

 KANDİL'DEN OLUMLU YANIT

 Öte yandan PKK’nin dağdaki silahlı kanadının, bundan sonraki süreçte hükümet ile oluşturulacak yeni müzakere mekanizması konusunda Öcalan’a tam destek verdiği öğrenildi. Örgütün,  Kandil’e giden HDP heyetine, “Öcalan liderimiz. Alacağı kararın arkasında olacağız” mesajı ilettikleri belirtildi.