İmralı Adası’nda cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın, kendisini Türkiye’ye iadesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a, Ekim 2008’de açtığı tazminat davası bugün başlıyor.
 
Öcalan, avukatlarının Yunanistan hakkında açtığı idari ve tazminat talepli davada 20 bin euro istiyor. Öcalan'ın Yunan hükümetinden ‘yanıltıcı vaatler’ aldığını iddiasıyla açtığı dava, Atina İlk Derece İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Avukatlarının mektup aracılığıyla ulaştığı Öcalan, “Mutlak tecrit koşullarında sağlıklı bir savunma geliştirmem mümkün değil” diyerek yanıt vermişti.

ÖCALAN'I TEMSİLEN ATİNA BAROSUNDAN AVUKAT KATILACAK

Davaya, Öcalan’ı temsilen Atina Barosu’ndan avukat Yannis Rachiotis katılacak.

Dava öncesinde hazırlıklarını tamamlayan Asrın Hukuk Bürosu avukatları mahkemeye avukat Rachiotis aracılığıyla dönemin tanıklarının ifadelerini sundu.

"YUNANİSTAN SUÇLU DİYEMEYİZ"

"Hürriyet'te yer alan habere göre, Öcalan’ın avukatları Cengiz Çiçek ve Ebru Günay, şunları söyledi:

“Öcalan’ın teslim edilmesinden sadece Yunanistan sorumlu değildir. Bir tek Yunanistan suçlu diyemeyiz. Bu dava ile Öcalan’ın yakalanması ve Türkiye’ye götürülmesine başka ülkelerin de karıştığını kanıtlamak istiyoruz. Öcalan bize bir görüşmemizde, büyük güçlerin Ortadoğu’daki planları için kendisini engel gördüklerini söylemişti; ‘Planlarını bozuyorum. Bunun için de Kürtleri ortadan kaldırmak istiyorlar’ demişti. Büyük güçlerin planları, Türkiye ile Yunanistan’ın birbirlerine yaklaşmaları ve aralarındaki gerginliğin azalmasını da hedefliyordu.” Avukat Mahmut Şakar ise davayı kazanmaları halinde Öcalan’ın tazminatı bir Yunanistan hayır kurumuna bağışlayacağını söyledi.

YEĞEN DİLEK ÖCALAN DESTEĞE GİTTİ

Öcalan’ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan, Atina’ya giderek dava öncesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı. Dilek Öcalan “1998’de başlayıp 1999’da tamamlanan suikast bizzat Öcalan’ı değil, Kürt halkının tümünü hedef alıyordu. Yunan halkının bu uluslararası suikastta yer alan tüm Yunanlıların cezalandırılmaları için katkısını bekliyoruz. Yasaların uygulanmasını istiyoruz” dedi. Dilek Öcalan, Atina’da Halkın Birliği (LAE) partisini de ziyaret etti ve partinin lideri Panayotis Lafazanis’le görüştü. 


Öcalan’ın avukatlarından Ebru Günay, davaya ilişkin Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) şunları söylemişti:

“Davayı bir hak arama mücadelesi olarak ele alıyoruz. Bu davada Yunan devletini temsilen Maliye Bakanlığı yer alacak. Sayın Öcalan için bu güne kadar açılan tüm davalarda ilke edindiğimiz üzere bu davayı da Yunanistan hukuku kapsamında en alt miktardan tazminat talepli açtık. Temel amacımız Öcalan ve onun şahsında bir halka karşı devletlerin iktidar çıkarları temelinde şekillenen egemenlik hukuklarını teşhir etmektir.” 

İşte Öcalan’ın davasının kronolojisi ve ve gelişmeleri:

Abdullah Öcalan Şubat 1999’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a Ekim 2008’de dava açmıştı. Bu tazminat davası, bugün Atina Üç Üyeli İdaresi Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Öcalan, Kenya ve muhtemelen ABD makamlarıyla birlikte Türkiye’ye teslim edilmesini organize ettiğini ileri sürdüğü Yunanistan’ın sembolik olarak 20 bin 100 Euro tazminat ödemesini istiyor. Dava dilekçesinde 1999’da kendisine siyasi iltica hakkı tanınacağına ilişkin Yunanistan hükümetinden ‘dolaylı ancak yanıltıcı vaatler’ aldığını belirten Öcalan, Yunanistan hükümetinin kendisini Türkiye’ye teslim ettiğini ve bunun sonucunda ölüm cezasına çarptırıldığını ileri sürdü.