Dünya nüfusunun yüzde 66’sını temsil eden en büyük uluslararası platform olan G-20’ye ev sahipliği yapmaya hazırlanan Antalya’da nefesler tutuldu. 15-16 Kasım tarihlerinde Belek’te gerçekleştirilecek olan zirve öncesi yapılan özel hazırlıklar hakkında Hürriyet’e bilgi veren Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB)Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Uğurlu, zirvede ana bina olarak Regnum Carya Golf Spa Resort Hotel’in belirlendiğini söyledi.

İKİ ÖZEL VİLLA

Türkiye başta olmak üzere, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderlerinin ağırlanacağı zirve için özel yapıların da hazırlandığını kaydeden Uğurlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama için güçlendirilmiş mermer ve kurşungeçirmez camlar kullanılan iki özel villa hazırlandığını kaydetti.

GEMİDE KONAKLAYACAK

Zirve öncesi ilk gelen bilgilerde Obama’nın Belek’teki otellerde konuklayacağı bilgisi verildiği fakat bu bilginin birkaç gün önce değiştirildiğini vurgulayan Uğurlu, “Bu villalar tamamlanıyor ancak bu yatırıma giren arkadaşımız hüsrana uğrayabilir. Çünkü bize gelen son bilgiye göre G-20 zirvesine katılacak olan Obama, otellerimizde kalmayı planlamıyor. Üst düzey yetkililer Obama’nın özel bir gemide 2 gün konaklayacağı bilgisini verdi. Yani kendisi toplantılara katılıp kendisi için tahsis edilen gemide konaklayacak” dedi.

BÖLGE KAPATILACAK

G-20’ye sadece Obama’nın değil, Vladimir Putin, Angela Merkel gibi üst düzel liderlerin katılmasının beklendiğini belirten Uğurlu, organizasyona ilişkin güvenlik çalışmalarının devam ettiğini vurgulayıp şöyle dedi: “10-20 Kasım tarihlerinde Belek kısmen kapatılacak. Üçkum Tepesi, Taşlıburun ve İskele mevkiinde bulunan otellere hiçbir şekilde müşteri kabul edilmeyecek. Güvenlik ile ilgili atılması gereken adımları Dışişleri Bakanlığı organize ediyor. Biz talimatları Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu’ndan alıyoruz.”

PERSONELE ÖZEL UYGULAMA

Ayrıca otellerimizde çalışan personele yönelik de güvenlik önlemleri alınması istendi. Personellere genel bilgi taraması yapılacak. Zirve boyunca girişler tek kapıdan yapılacak. Hatta bizden personellerin girişi için bölgenin dışında bir yer belirlememiz istendi. Tabi bunu yapmak çok zor çünkü bölge çok geniş. Yine de güvenliği artırmak için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz.”

MİLYONLUK VİLLA 

Hürriyet, Obama için hazırlandığı söylenen milyonluk villaların yapımında görev alan yetkililere de ulaştı. İşte villalara ilişkin ilk bilgiler: “Tek bir villa maliyeti 25 milyon lira. İstanbul’dan projelerin gelmesiyle villanın inşaatına başladık. Villanın ana gövdesinde neredeyse hiç tuğla kullanılmadı. Bu malzeme yerine güçlendirilmiş özel nitelikli mermer kullandık. İnşaatın iskeleti ise tamamen çelik levhalar üzerine kuruldu. Villamızda son teknoloji kurşungeçirmez camlar kullandık.”

HAVA SAHASI BİLE KAPATILACAK

Antalya’nın ev sahipliği yapacağı zirveye ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Antalya Valisi Muammer Türker, Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde olağanüstü, çok detaylı bir hazırlık çalışması yürütüldüğünü söyledi. Zirve nedeniyle bazı günler bu bölgeden uçakların geçişine dahi izin verilmeyeceğini belirten Vali Türker, G-20 sekretaryasının hava sahası oluşturulmasını istemesi gibi birçok detay olduğunu dile getirdi. Olağanüstü bir çaba gösterdiklerini anlatan Vali Türker, "Telefon hatları, internet, elektrik sorunu olmasın. Örneğin orada ekstra bir trafo daha kuruluyor. Bir de tüm bunlar birbiriyle çakışmasın, mesela biri yolu kazacak, öbürü yapacak gibi sıkıntılar yaşanmasın diye koordinasyon toplantıları yapıyoruz. Çünkü herkes kopuk çalışırsa sorunlar ve maliyetler oluşur" dedi.