"DÜNYA TÜRKİYE'NİN ETRAFINDA DÖNECEK"
Kitabının ilk cümlesi olarak "Bundan sonra 50 yıl dünya Türkiye'nin etrafında dönecek" iddiasını seçen Sasaki, "Türkiye'nin büyük ilerleyişine 7 sebep sıraladı. 
Arap ülkelerinin bugünkü hali ile Türkiye'nin son yıllarda yapmış olduğu büyük atılımı anlatan Sasaki, bu değişimde Başbakan Erdoğan'ın büyük payı olduğunu vurguluyor.
Türkiye'nin şaha kalkması sonrası dünyanın önemli yatırımcılarının bakışının Türkiye'ye yöneldiğini de aktaran Prof. Sasaki, Ortadoğu'nun yıldız ülkesi olarak tanımladığı Türkiye'nin farklarını sıraladı.
Türkiye'nin dünyaya açılmaya yönelik adımlarına değinen Sasaki, Türk vatandaşlarının dünyadaki yaklaşık 70 ülkeye vizesiz gidip gelmesini de önemli diplomatik başarılardan biri olarak gösterdi. Sasaki ayrıca Ortadoğu ülkelerindeki Türk markalarının yoğun şekilde kullanılmasına da dikkat çekti.

"AKDENİZ'İN SÜPER STARI ERDOĞAN"
Kitabında Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu, hayranlığını da açıkça dile getiren Sasaki, Erdoğan'ı "Akdeniz'in süper starı" olarak nitelendirdi.
Türkiye'yi kapsayan sekülerizme karşı çıkan fiil ve hareketlerini öne çıkaran Erdoğan'ın karakteri ve aktif ruhuyla halkın popülaritesini kazandığını de ifade eden Sasaki, Başbakan Erdoğan'ın siyaset yolculuğu ile ilgili de önemli dönüm noktalarını da sıraladı. Erdoğan'ın uluslararası donanıma sahip başarılı insan gücünü hükümetin önemli noktalarına yerleştirmesini de övgüyle söz eden Sasaki, "Bu yeni Türkiye'nin dinamizmini oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

"GÜL DENGELEYİCİ BİR UNSUR"
Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül'ün ilişkileri dengeleyici özelliklerine de dikkat çeken Sasaki, "Erdoğan adlı bir karizmayı dengeli duruşa sahip Cumhurbaşkanı destekliyor." ifadesini kullandı. Sasaki kitabında, "Türk halkı tarafından bakılınca Erdoğan gerçekten de becerikli bir politikacı. Ancak bu korku ve çekinme hislerini de beraberinde getiren bir maharet" dedi.

Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e yönelik 'Davos çıkışı'nı da hatırlatan Sasaki, bu konuşmanın Erdoğan'ın Ortadoğu coğrafyasında karizmasını gösterdiğini savundu. 2011 yılında Erdoğan'ın Arap Baharı'nı yaşayan Mısır, Tunus ve Libya ziyaretlerine de vurgu yapan Sasaki, "Özellikle Libya ziyareti sırasında Erdoğan'ın sergilediği belagatlı diplomasi tüm Ortadoğu'da konuşuldu" diyor.

"AMERİKA TÜRKİYE'DEN ASLA VAZGEÇEMEZ"
Sasaki, o dönem Erdoğan'ın Libya ziyaretini öğrenen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'in İngiliz Başbakan'ı Cameron'u da yanına alarak Libya'ya koşturmasını ve orada Erdoğan'a nazaran ilgisiz karşılanışlarını da alaycı bir dille de 'ti'ye aldı. 
Bölgeleri güç dengelerini elinde tutmak adına Amerika'nın Türkiye'den asla vazgeçemeyeceğini savunan Sasaki, Şimdilerde sadece Arapların değil tüm Ortadoğu ve Avrupa'nın süper starı olan Başbakan Erdoğan'dır.
Bu yüzden Amerika'nın bundan sonra Ortadoğu stratejilerini çizerken Türkiye ve Başbakan Erdoğan'a yaklaşmaktan başka çaresi yoktur." öngörüsünde bulundu.

SASAKİ'YE GÖRE ERDOĞAN NİYE DİKTATÖR OLAMAZ
Kitabında 'Erdoğan diktatör olur mu?' sorularına da cevap arayan Sasaki, Erdoğan'ın popülaritesinin artmasıyla beraber Türkiye içinde ve dışında bu şekilde tartışmalar yapılmakta ama nihai olarak ben onun diktatör olmayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Sasaki bu kanaatinin nasıl oluştuğu ile ilgili ise Erdoğan'ın bir liderden ziyade insani yönüne dikkat çeken şu ilginç diyaloğu anlattı:
"Benim Türkiye'yi ziyaret ettiğim 6 Ekim 2011'de Başbakan Erdoğan'ın annesi vefat etti. Vefat ettiği sırada 83 yaşındaydı. Kendisinin de annesinin ölümüne ağladığı söyleniyor. Sert baba olarak bilinen Erdoğan da bir insan evladı.
İstanbul'da Anadolu yakasında bulunan Üsküdar camisinden cenaze kaldırıldı. Akşam, yatsı namazından sonra Kur'ân okuma toplantısı yapıldı.
Ben de buna katıldım ve orada çok şaşırdığım bir sahneye tanık oldum.
20-30 kadar imamın Kur'ân okuma halkası içine girerek Erdoğan da Kur'ân okudu. Onun derinden çınlayan sesi kesinlikle diğer imamlardan geri kalmıyordu.
Bu törenin sonunda Başbakan Erdoğan katılımcılarla tokalaşarak teşekkür etti. Ben de tokalaşma sırasına girerek, "Çok hayırlı bir iş yaptınız." dedim. Annesi için Kur'ân okumasını övdüm. Onun cevabı, "Hayırlı bir şey olmasını Allah'tan niyaz ederim." şeklindeydi.
Ben Erdoğan'ın değişmeyerek mütevazı bir başbakan olma yolunda ilerlemeye devam edeceğine inanıyorum."

DAVUTOĞLU GİBİ İSİMLER FRENLER
Yanılgıya düşmesi halinde Erdoğan'ı ikna etmeyi başarabilecek yanında önemli isimlerinde olduğunu belirten Sasaki, buna Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu örnek gösterdi. Sasaki, "Davutoğlu, Erdoğan ile eşit seviyede konuları tartışabilen ve yanlışlarını düzeltebilecek yapıda bir adam. Aşırıya kaçması durumunda fren vazifesi görebilir." ifadelerini
kullandı.

"AB'YE GİRMEYE NE GEREK VAR"
Türkiye'nin AB'ye girme hayalini yersiz bulduğunu ifade eden Sasaki, bunun ekonomik gelişime engel olacağını savundu. Sasaki bu konudaki görüşlerini şöyle özetledi:
""Yüce Osmanlı İmparatorluğu'nun torunlarının AB'ye girmelerine ne gerek var!" şeklinde hislerimi özetleyebilirim.
Eğer Türkiye AB'ye girmiş olsaydı, şimdiki gibi bir ekonomik gelişme gösteremezdi. Bu kitap içinde tanıttığım George Freedman'ın da işaret ettiği gibi, esas AB'ye girmediği için şimdiki Türkiye var oldu.
Bundan sonra öğrenme aşkıyla yanıp tutuşan gençlerin, bu ülkenin parlak tarihinin tekrar bilincine vararak geleceğe yönelik geniş çaplı kalkınma planı hazırlayacaklarını düşünüyorum. Aynı zamanda bu ülkenin yardımlaşma ve hoşgörü ruhu dünya tarafından benimsenecektir. Bunun ötesinde görülen sadece Türkiye'nin değil tüm Ortadoğu'nun kalkınışıdır.
Batı dünyasının istismarından arınarak, Ortadoğu halklarının kendi özelliklerinin farkına varmasını sağlayacak, gayrete getirecek, büyütecektir. Bu, lider olan Türkiye'ye yüklenen vazifedir.
Bir arkadaşım, Mısır'la ilgili aşağıdaki gibi şöyle demişti: "Mısır saçma sapan bir ülke. Ama bu ülke insanlarının sahip olduğu renk algısı ve dizayn hissinde mükemmel bir yön var. Biraz harekete geçirilirse moda lideri bir ülke olacaktır."
Yine bir şahıs Suudi Arabistan'la ilgili şöyle söyledi: "Burada bulunan tek şeyin din olduğu düşünülebilir ancak burası
İçindekiler sadece dinle değil ticaret, kültür, canlılık yönüyle de dopdoludur. Kendisi dinin içinde modern bilimin fikirlerinin başlangıç noktasının var olduğunu söylüyor."

TÜRKİYE'NİN DÜNYA LİDERİ OLACAĞI GÜN
Son olarak 150 yıl öncesinde Ortadoğu'nun dünya medeniyetlerinin merkezi olduğuna değinen Prof. Sasaki, Türkiye'nin dünya lideri olacağı günle ilgili çarpıcı bir kehanette bulundu. Sasaki, "Bundan sonra Türkiye çalışkan, gayretli, adil, dürüst tavrını etrafındaki ülkelere yayarsa, bu muhteşem medeniyetin tekrar gerçekleşmesi imkânsız değildir. Medeniyetlerin uyanış zamanı artık başlamış olabilir.

Bunu gerçekleştirecek olan, muazzam hayaller taşıyan güçlü bir liderdir. Ve şimdiki Türkiye'de birinci sınıf aktörler toplanmış durumda. Yoshiaki Sasaki - Ocak 2012" cümleleriyle kitabını tamamladı.



Yoshiaki Sasaki kimdir?
1947 yılında İwate eyaletinde doğdu. Takushoku Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Libya Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Lisans ve Saitama Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde mastır eğitimini tamamladı.
Türkmenistan Uluslararası Üniversitesi'nden onursal doktora aldı. 1970 yılında Osalca Expo Fuarı'nda Abudabi Hükümeti tanıtım binasının başkan yardımcılığını yaptı. Arap Data Center Beyrut ateşe temsilciliği, Alkabas gazetesi (Kuveyt) Tokyo özel elemanlığı, Japonya'daki Libya Büyükelçiliği Dış İlişkiler Sorumluluğu, Takushoku Üniversitesi Yurtdışı Durum Araştırma Profesörlüğü görevlerinde bulunmuştur. Şimdilerde Tokyo Derneği üst düzey araştırmacısı, Sasa- kawa Barış Derneği danışmanlığı görevlerini yerine getirmektedir.
Türkiye'de pek çok konferans veren Sasaki'nin pek çok yayınlanmış kitabı bulunmaktadır.
"Japonların Bilmediği İslamiyet" (Seishun Yayınları), "Cihad ve Terörizm" (PHP Araştırma Enstitüsü), "Devrimler, Diktatörlükler ve Arap Ülkeleri" (Diamond Yayınları) vs. birçok kitap yazmıştır. Ortadoğu'nun siyasî durumu analizleri ve Arap - İslam dünyası araştırmaları konusunda bir numaralı isimdir.
Her an değişen Ortadoğu'nun siyasî durumunu analiz eden blog, "ORTADOĞU TODAY" hemen hemen her gün yenilenmektedir.
Bay Sasaki, temeli 123 yıl önce atılan Türk- Japon dostluk duvarına Türkiye hatıraları ile yeni tuğlalalar koyuyor.