Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerikli afiş asan iki kişinin yargılandığı davaya bakan hakim Mustafa Bağarkası’nın, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) ilgili maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmasıyla ilgili kararın gerekçesi açıklandı. Cumhurbaşkanı’na görevinden dolayı hakaret etmenin suç kabul edildiğini anlatan Bağarkası, “Ancak, 5237 Sayılı TCK’nın 299. Maddesi’nde kamu görevlileriyle ilgili düzenlemelerle yetinilmeyerek, daha fazla koruma sağlayan ve daha ağır yaptırımlar içeren ayrı bir düzenleme yapılmış, ayrıca yasa koyucu Cumhurbaşkanı’na karşı işlenen hakaret suçlarının ‘görevinden dolayı’ veya ‘görev harici’ olup olmadığına bakılmaksızın suç faili hakkında aynı yaptırım uygulanmasını öngörmüştür” ifadelerine yer verdi. “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunun, Anayasa’nın, “Kanun Önünde Eşitlik” ilkesini düzenleyen 10. Maddesi ile “Hukuk Devleti” ilkesini düzenleyen 2. Maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Bağarkası, Anayasa’nın 26. Maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğüne atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçuyla ilgili farklı yasal düzenlemeler olduğunu savundu. Hakim Bağarkası, bunun “Anayasa’nın 10. Maddesi’nde yazılı eşitlik ilkesinin ihlali niteliğinde görülmüştür” denildi.

ÖNÜNÜ FETÖ AÇTI

Hakim Mustafa Bağarkası’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı olduğu sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarıyla belirlenirken, FETÖ’nün yargıda etkin olduğu dönemde önünün açıldığı da tespit edilmişti.

TCK 299’a ‘SİYASİ AKTÖR’ SAVUNMASI

Gerekçeli kararda Cumhurbaşkanı’nın devletin başı olmasının yanı sıra siyasi bir aktör olduğu skandalına imza atan hakim Bağarkası, “Cumhurbaşkanı’nın Anayasa gereğince tarafsızlık yemini etmesi, bazı Anayasal görevleri üstlenmesi ve devletin başı olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni temsil etmesinin, onun siyasi bir aktör olması gerçeğini değiştirmeyecektir” dedi. Bağarkası, bu gerekçelerle TCK 299. Maddesi’nin iptalinin istendiğini söyledi.