Geçen yılın sonunda göreve gelen sağcı Norveç hükümeti, haziran ayında kadınlara kışla yolunu zorunlu hale getirecek yasa tasarısı hazırlamıştı. Norveç parlamentosu Stortinget, bugün gerekli yasal değişiklikleri geçirerek ülkede herkese askerlik görevi getirdi.

KADINLARA ZORUNLU ASKERLİK YAPTIRAN  İLK NATO ÜLKESİ

2015 yılından itibaren yürürlüğe girecek uygulama ile 1997 yılında ve daha sonra doğan kadınlar için de askerlik mecburi hale geldi.Böylece başbakanı kadın olan Norveç, kadınların zorunlu askerliğe tabi tutulduğu ilk NATO ülkesi oldu.

"TARİHİ BİR KARAR"

Tasarının mecliste kabul edilmesinden sonra açıklama yapan Norveç’in kadın savunma bakanı Ine Eriksen Söreide, "Bu tarihi bir karar" dedi. Bakan Söreide, askerliğin halk ve devlet ilişkisinde önemli bir prensip olduğunu ve artık askerlik sisteminin modernize edilmeye ihtiyacı bulunduğunu savunarak şunları söyledi:

"Bugün itibarıyla bütün toplum bu prensipte birleşecek. Uluslararası arenada Norveç bu konuda öncülük yapacak. Bu nedenden dolayı gururluyuz. Bu karar ile güvenlik güçlerimiz en nitelikli insanlara ulaşma imkanı bulacak. Askerlik mecburiyetini genişleterek nitelikli insanlara ulaşma imkanını iki kat arttırıyoruz."

YILDA 60 BİN KİŞİ KONTROLE ÇAĞRILIYOR

Norveç'te yılda 60 bin genç askerlik için kontrole çağrılıyor ancak bunun 22 bini kontrolden geçiyor. Erkekler için askerliğin mecburi olduğu ülkede mükellefler; zeka, görme, duyma testlerinden geçiriliyor. Bunun yanı sıra doktorla mülakat sırasında kronik olmasa dahi herhangi bir rahatsızlık ya da fobisi olduğunu bildirenler kolaylıkla askerlikten muaf tutuluyor. Bu nedenle Norveç'te halihazırda sadece 7 bin erkek askerlik yaparken yaklaşık bin kadın da kışlalarda gönüllü olarak görev yapıyor.

KADIN ERKEK AYNI KOĞUŞ UYGULAMASI

Norveç ordusu daha önce başlattığı unisex koğuşlarıyla gündeme gelmişti. Yaklaşık bin gönüllü kadın askerin olduğu Norveç ordusunda komando olmak isteyen kadınlar, erkeklerle aynı şartlarda eğitim yaparak, aynı koğuşlarda kalmaya, aynı banyoları kullanmaya başlamışlardı.