Niğde Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz yargılanan Niğde Ümit Eğitim ve Kültür Derneği (NÜMDER) Başkanı Salih M. ile Müjdat Ş, Yüksel Ç, Ahmet Ü, Ersin E, Gökhan K. ve yakınları hazır bulundu. Sanıklardan Sadık B. ise yurt dışında, Eyüp O. ile Kemal G. de il dışında oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Dernek yöneticisi sanıklar, hazırladıkları eğitim projesi kapsamında İçişleri Bakanlığından 30 bin lira hibe aldıklarını, bunun 24 bin lirasını eğitim çalışmalarında kullandıklarını, kalan 6 bin liralık kısmını ise iade ettiklerini savunarak, haklarındaki suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, eksik evrakın tamamlanması ve salonda hazır bulunmayan sanıkların gelmesi için duruşmayı 8 Haziran'a erteledi.

Niğde merkezli eş zamanlı operasyonda, "dernek faaliyetleri çerçevesinde 'Yeni İnsan' adlı proje kapsamında İçişleri Bakanlığından alınan hibeyle usulsüzlük yapılarak devletin zarara uğratıldığı ve Paralel Yapı'ya finansman sağlandığı" iddiasıyla 6 kişi Niğde'de, 3 kişi ise , Bursa ve İstanbul'da gözaltına alınmış, şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.