Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve üst düzey komuta kademesi bedelli askerlik düzenlemesine kaygılı yaklaşıyor. İşte o kaygının sebebi...
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Salı günü Ak Parti Meclis Grup Toplantısı'nda açıkladığı 'Bedelli askerlik' TBMM Milli Savunma Komisyonu'ndan jet hızıyla geçti, fakat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve üst düzey komuta kademesi bedelli askerliğe kaygılı yaklaşıyor.

Bedelli askerlik düzenlemesinin de içinde yer aldığı tasarı dün TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Bedelli askerlik konusunda 3-4 senede bir oluşan beklenti bir kez daha karşılanmış oldu. 

EN ÇOK MAĞDUR OLAN 1 OCAK 1988'LİLER DE FAYDALANABİLECEK

1 Ocak 1988 ve öncesinde doğanlar 18 bin TL karşılığında askerlik yapmış sayılacaklar. Başvurunun 200 bin civarında olacağı tahmin ediliyor.

Endişenin nedenlerini Milliyet birkaç başlıkta topladı, işte komuta kademesinin bedelli hakkında düşündükleri ve kaygıları:

YAŞ'TA GÜNDEME GELMEDİ

Son Yüksek Askeri Şura toplantısında, bedelli askerlik konusu gündem maddeleri arasında yer almıyor. Genelkurmay komuta kademesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuoyunda sürdürülen kampanyaya karşın "çekince" yansıtan açıklamalarını esas alıyor. Buna rağmen konunun basında ana gündem olmaya devam etmesi nedeniyle Şura'da komuta kademesinden bir isim Davutoğlu'na bedelli askerlik konusunda bir kararlarının olup olmadığını soruyor. Yanıt, "Netleşen bir şey yok" oluyor. YAŞ toplantısında kısa bir süre sonra Başbakan Davutoğlu'nun, AK Parti grup toplantısında bedelli askerlik kararını duyururken yaptığı "28 yaş ve 18 bin TL" kriterleri de YAŞ'ta hiç gündeme gelmiyor.

"TSK'NIN PERSONEL KARŞILAMA ORANI YÜZDE 45'LERE DÜŞECEK"

Siyasi iradenin bedelli askerlik kararına saygı duyulmakla birlikte, komuta kademesinin çekinceleri ve kaygıları devam ediyor. Komuta kademesi, bir önceki bedelli askerlik kararının alındığı 2011'deki gerekçelerin devam ettiğini düşünüyor. O dönem 30 yaş ve 30 bin TL olarak belirlenen kriterlere ve sadece 70 bini bulan başvurunun yarattığı personel sıkıntısına dikkat çekiliyor. Şimdiki kriterlerin başvuru oranını artıracağına ve TSK'nın kadro ihtiyacı konusundaki sıkıntısının katlanacağına vurgu yapılıyor. TSK'nın personel karşılama oranının yüzde 45'lere düşeceği hesaplanıyor.

"TSK HER AN TEYAKKUZDA"

TSK'nın içeride, sınır hattında ve dışında yaşanabilecek sıcak gelişmeler çerçevesinde her an teyakkuzda olduğu, hazırdaki birliklerin mevcudunun maksimumda tutulduğu kaydediliyor. Anayasa'ya göre Bakanlar Kurulu'nun TSK'yı savaşa hazır tutmakla görevli olduğunun altı çiziliyor.

TSK'nın, "barış zamanında olunmasına karşın" mevcut birliklerini güneydoğuda, Irak ve Suriye sınırında yüzde 100'de tuttuğu, personel açığına tahammül gösterilemeyecek bir konjonktürden geçildiğine vurgu yapılıyor.

"GÖREV YAPAN MEHMETÇİĞİN MORAL MOTİVASYONU"

Askerliğin zorunlu olduğu Türkiye'de, bedelli askerlik kararının silah altındaki askerler ve ailelerinde yarattığı etkinin göz ardı edilmemesi gerektiğine inanılıyor. Bu çerçevede, komuta kademesine hâkim olan hissiyatı şöyle ifade edebilirim: "Biz milli bir orduyuz. Milletin içinden çıktık. Şu anda görev yapan Mehmetçiklerin moral-motivasyonu her şeyden önemlidir. Bundan sonra silah altına alınacak askerlerin moral-motivasyonu da her şeyden önemlidir. TSK; içinden doğduğu milletine, görev yapan ve yapacak olan Mehmetçiklerine ve ailelerine vefasız bir tutum içine girmek manasına gelen hiç bir uygulamayı benimsememiştir. Türkiye'nin içinde bulunduğu durum ve konjonktür değişmediği sürece bedelli askerlik konusunda sıcak bakılması mümkün değildir."

"GELİRİN TSK İÇİN KULLANILACAK OLMASI YORUMLARINDAN RAHATSIZLAR"

Genelkurmay karargâhının, bedelli askerlik kararında itiraz gerekçelerinin giderildiği ve bunda bedelliden elde edilecek gelirin TSK için kullanılacak olmasının da etkili olduğu yolundaki yorumlardan rahatsızlık duyduğunu da vurgulayalım.

Evet, "son karar elbette hükümete aittir" diyen Genelkurmay'a dün itibariyle hakim olan hava böyle. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve üst düzey komuta kademesi kaygılı. Kaygı gerekçeleri haftalardır yazılıp çiziliyor. Bunlar, Başbakan Davutoğlu'na verilen brifingde de ilk ağızdan aktarılmış durumda.