Hafta ortasında Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi, İzmir’in Urla İlçesi’nde, Vehbi Koç Vakfı, TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı ve Urla Belediyesi’nin işbirliğiyle Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi’ni açtı. Denize tutkusuyla tanınan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, kendi adını taşıyan merkezin açılışında, çok keyifli ve gururluydu.

Mustafa Koç’a seçim sonuçlarını ve koalisyon tartışmalarını sorduk. Tam da TÜSİAD’ın Ankara’da liderleri ziyaret ettiği günde. “Ortak payda Türkiye ise belli ilkeler çerçevesinde anlaşıyor olmaları lazım. Ben yekten hayır demeyi doğru bulmuyorum” dedi. İş dünyasının Ankara ziyaretini hatırlattık, “Erken seçim istemiyor kimse” dedik Koç’a. O konuda da cevabı net oldu: “Öyle olması lazım. Düşünebiliyor musunuz iki ay sonra Türkiye yeniden bir seçim atmosferine girecek. Türkiye bunu kaldıramaz. Kaldırmaması da lazım.”

'DÜŞEN PETROLÜ DEĞERLENDİREMEDİK'

Mustafa Koç, son dönemde düşen dolar ve petrol fiyatlarıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tabii ki dolar bütün para birimlerine karşı yükseldi ancak gelişmekte olan ülkeler içinde parası en çok değer kaybeden ülke de biziz. Unutmayın ki petrol 40-45 dolar bandında gezerken, Türkiye’nin cari açığında 10 milyar dolar artı yazdı. Bu büyük bir hadise. O kadar büyük bir devlet kuşuydu ki başımıza konan, daha da avantaja çevrilebilirdi. Bunun bütçe açığını kapatmaya daha çok katkısı olurdu. Seçim atmosferi ve konjonktür nedeniyle bu fırsat yeterince değerlendirilemedi. Yine de Türkiye’nin şu andaki makro ekonomik parametreleri sağlıklı.”

‘ANKARA İLE BAĞIMIZ ESKİ’

“Bizim Ankara Üniversitesi ile bağımız eski. Vehbi Koç, 1951’de öğrenci yurdu yapmış. Peşinden göz bankası gelmiş. 2000’lerin başında Rahmi Koç, yurdu yeniledi” diyen Mustafa Koç, şunları anlattı: “Şimdi üçüncü kuşak olarak, deniz arkeoloji araştırma merkezi ile Cumhuriyet’in ilk üniversitesi ile kurulan bağ güçleniyor. Buradaki sualtı kazılarından çıkanlar korunacak. Sonra burada bir teşhir alanı olabilir. İzmir’e, Bodrum’a veya başka bir yere gönderilmemeli, burada sergilenmeli. Bu, turizme de katkı sağlar. Evde küplerle büyüdük biz. Babam denizci zaten. Kardeşlerim de öyle. Deniz ailede bir tutku. Dala dala, göre göre anfora ve kalıntılara da ilgi uyandı.”

‘TWITTER’DA YAZSAM ORTALIK KARIŞIR’

Mustafa Koç, sosyal medya kullanımına uzun süredir direniyor. Twitter’a ilk girdiğinde kendi kullanıcı ismiyle hesap açmış ancak “Herkese cevap yetiştirmek gerekiyor. Başa çıkamam” diyerek vazgeçmiş. Şimdi başka bir isimle hesabı var ama sadece haber sitelerini izliyor. Diyor ki: “Bence Murat Ülker bu işi çok başarıyla yönetiyor. Muzipçe şeyler de yazıyor, ilgiyle izliyorum. Ben twitter’da yazarsam ortalık birbirine girer.”

Kaynak: Esen Evran - Haberturk