Türkiye'ye CHP'nin davetiyle gelen ve çeşitli yerlere ziyaretlerde bulunan Uruguay'ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica, Cumhuriyet'e verdiği röportajda 1 Kasım seçimlerine de atıfta bulunarak siyasi savaştan başka çarenin olmadığını, Solun stratejik olarak askerle çalışması gerektiğini, solun başarısının asker olmadan sağlamayacağını söyledi. Mujica bu açıklamalarıyla adeta solun sandıkla sağlayamadığı başarıyı darbeyle sağlayabileceğini ima etti.

Suriye'nin katil lideri Esed'i destekleyen yazılarıyla bilinen Cumhuriyet gazetesinin dış habercisi ve yazarı Ceyda Karan, Mujica ile röportaj gerçekleştirdi. Karan'ın 'ordunun rolü' üzerindeki sorduğu soruyu Mujica sola öğüt vererek şöyle cevapladı.

"Solun stratejik olarak askerlerle çalışması lazım. Silahlı kuvvetler olmadan olmaz. Onları yanlarına çekmeye çalışmaları lazım. Yoksa orduyu sağa bırakmış olurlar. İktidar için mücadele edenler dünyada her zaman yanında askerlerin olmasını isterler. Konu nereye gideceğinize bağlı. Asker demokrasinin garantisi de kılınabilir. Yanınıza çekerek ne yapacağınıza bağlı."