Hükümet; artan şiddet olayları karşısında polisin yetkilerini artıran, kamu malına zarar veren, polise mukavemet eden ve yüzü kapalı eylem yapanların, “katmerli” ceza almasını sağlayacak düzenleme için kolları sıvadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü açıklamasıyla işaret ettiği çeşitli yasalarda değişiklik öngören paket kapsamında cezası 2 yılın altında olup tutuklama kapsamı dışında kalan suçlar için “tekerrür” halinde tutuklamaya imkan verecek, hâkimlere ceza alt sınırı ne olursa olsun “tutuklu yargılama” kararı verebilme, polise hâkim ve savcı talebi olmaksızın, “önleme gözaltısı” yapabilme yetkisi tanıyacak düzenlemelerin de yer alabileceği belirtiliyor. Molotof atanlar ile özel ve kamu mallarını tahrip ederek zarar verenlerin cezaları ise artırılıyor.
Erdoğan işaret etti
Şiddet olaylarına karşı yeni bir güvenlik paketi çalışması, “Gezi” olayları sürecinde gündeme gelmişti. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma, Kobani eylemlerinin ardından hız kazandı. Erdoğan da önceki gün Trabzon’daki temasları sırasında Kobani eylemlerini ve HDP’li milletvekillerinin tutumlarını eleştirirken, “Hem Meclis’te tezkere oylanırken karşı çıkacaksın, hem de ‘Türkiye Kobani’ye yardım etmiyor’ diye, şımarıkça şiddet çağrısı yapıyorlar. Kimler yapıyor bunu? Maalesef partinin milletvekilleri... Ve kalkıp şu anda iktidar partisine doğru yürüyerek, molotoflar atarak... Maskeler, nedir o maskeler? Demek ki sen teröristsin. Eğer terörist değilsen o maskeyi çıkar yüzünden. Tabii bunlara yönelik ayın 14’ünden sonra gerekli tüm tedbirler alınacaktır ve azami ölçüde yasalarda gerekli değişiklikler yapılacaktır” demişti.
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Erdoğan’ın işaret ettiği ve 14 Ekim’de bayram tatilinin ardından yasama mesaisine başlayacak Meclis’e süratle sevk edilmesi beklenen pakette, yer alabileceği belirtilen belli başlı düzenlemeler şöyle:

Polis lehine esneklik
* Orantısız güç kullanımıyla ilgili hükümlerde polisler lehine esneklik sağlanması da paket kapsamında değerlendiriliyor.
* Şiddet ve terör eylemlerine katılanların tutuklu yargılanması sağlanacak. Bu çerçevede cezası 2 yılın altında olan suçlarda tekerrür halinde tutuklamaya imkan tanınabileceği, hakimlere ceza alt sınırına bağlı olmaksızın “tutuklu yargılama” kararı verebilme yetkisinin tanınabileceği belirtiliyor.
* Halen hâkim ve savcı talebiyle mümkün olabilen önleme gözaltısı uygulaması konusunda, polise yetki verilmesi de tartışılıyor. Henüz pakete girip girmeyeceği netleşmeyen bu düzenleme hayata geçirilirse polis eylem yapmasını olası gördüğü kişileri hâkim ve savcı talebi olmaksızın 24 saate kadar gözaltında tutabilecek.
* Getirilen düzenlemelere yönelik “polis devleti” eleştirilerine karşı, paketle polislerle ilgili insan hakları ihlali şikayetleri için, “Polis Denetleme Kurulu”nun kurulması da bekleniyor.

En az 5 yıl hapis cezası

* Toplumsal olaylar ve eylemler sırasında, kimliği gizlemek için yüzünü örtenlere verilen cezalar ile ilgili madde tekrar gözden geçirilecek. Kimliğini bu yolla gizleyenlere verilen cezalar yükseltilecek.
* Molotof kokteyli kullanımının cezası 5 yıla kadar hapis olacak.
Suç işlemek için kurulmuş örgüt tarafından molotof kullanılması halinde ceza yarı oranında artırılacak.

Okul yakmanın cezası arttı

* TCK’nın “Mala zarar vermenin nitelikli halleri” başlıklı 152. ve “Görevi yaptırmamak için direnme” başlıklı 265. maddesinde değişikliğe gidilerek, cezalar artırılacak. TCK’nın mevcut 152. maddesi uyarınca, kamuya ait bina ve eşyalara, siyasi parti meslek örgütlerinin binalarına zarar verenlere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu suçun yakarak, yakıcı ve patlayıcı madde kullanılarak işlenmesi durumunda ceza 1 katına kadar arttılırken, bu suçun işlenmesi sonucunda haberleşme, demiryolu veya havayolu ulaşım alanlarında kamu hizmetinin geçici olarak aksaması halinde ise ceza yarısından 2 katına kadar arttırılarak uygulanıyor.