Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu toplantısı sona erdi.  AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan Anayasa Komisyonu, TBMM'de toplandı.
7 MADDEDE UZLAŞMA SAĞLANDI
AK Partili Gül, "Çalışmalarımızı tamamladık. Uzlaştığımız maddeler, Sayın Genel Başkanlarımıza ileteceğiz. Genel Başkanlarımızın yapacağı çalışmalar sonucu bunun yasalaşacağını düşünüyoruz. 7 maddede uzlaşma sağladık. Birkaç madde daha artabilir. Bunların kararlarını partilerin yetkili kanalları verecekler. Çalışmayı nihayete erdirdik" dedi.
CHP'li Tezcan da, "7 maddenin dışında da birkaç madde de mutabakat olabileceği düşüncesi gelişti.
TOPLANTI SONRASI İLK AÇIKLAMA
AK Partili Gül: "Çalışmalarımızı tamamladık. Uzlaştığımız maddeler, Sayın Genel Başkanlarımıza ileteceğiz. Genel Başkanlarımızın yapacağı çalışmalar sonucu bunun yasalaşacağını düşünüyoruz. 7 maddede uzlaşma sağladık. Birkaç madde daha artabilir. Bunların kararlarını partilerin yetkili kanalları verecekler. Çalışmayı nihayete erdirdik" dedi.
CHP'li Tezcan: "7 maddenin dışında da birkaç madde de mutabakat olabileceği düşüncesi gelişti. Anayasa gibi bir konuda çalışma yaparken tüm partilerin temsil edilmesini istedik. Bugünden sonra da aynı mutabakatın parlamento zemininde de aranması gerektiğini düşünüyoruz. Yargı ile ilgili konularda yargının bağımsızlığı için bütün partilerin çaba harcaması gerektiğini düşünüyoruz. Samimi bir çalışma yürüttük. Bütün açıklığıyla düşüncelerimizi koyduk. Genel Başkanlara ulaştıktan sonra belki yeni düzenlemeler de yapılabilir. İlave bazı maddelerde de yakınlaşma oldu. Mutabık olamadığımız maddelerde de belki ortak noktalar bulunur. Bağımsız ve tarafsız bir yargı yaratmak için verimli ve güzel bir çalışma yürüttük" diye konuştu.
MHP'li Parsak: "Çalışmalarımızı yaklaşık 1,5 ayda 9 verimli toplantıda temelde 3 aşamada değerlendirdik. Verimli bir süreci tamamlamış bulunuyoruz. Oy birliğiyle bu anayasa değişikliklerinin gerçekleşeceğini ifade ediyorum. Yargı ağırlıklı olmasının yanı sıra pek çok madde de çalışma yürüttük.
SORU-CEVAP
Uzlaşılamayan maddeler
Parsak: Genel başkanlarımız gerekli görürlerse kendileri bir araya gelerek, gerekli görürsek bizler bir kez daha bir araya gelerek diğer maddeleri görüşebiliriz.
HSYK'nın yapısı
Tezcan: Yargı ile ilgili bölümlerdeki maddeler görüşüldü. Çok fazla madde var. HSYK ile ilgili tam mutabakat sağlanamadı. Görüş ayrılıkları var.
ASKERİ MAHKEMELER KALDIRILACAK
Mini Anayasa çalışmasında 3 parti 7 maddede uzlaştı. Uzlaşılan 7 maddeden 4'ü yargıyla ilgili. Askeri Yüksek İdari Mahkemesi ve Askeri Yargıtay Mahkemesi kaldırılacak. Jandarma Genel Komutanı MGK'dan çıkarılacak.