Genelkurmay ve Bakanlığın üzerinde çalıştığı taslağa göre “tek tip” askerlik geliyor.


Buna göre herkes 2 ya da 3 ay temel eğitim alacak.

Kalan askerlik süresinde ise isteyen aylık asgari ücreti ödeme karşılığında izinli sayılacak.

Askerlik yapmak isteyenler ise asgari ücret alacak.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, üzerinde çalışılan taslakta, askerlik yükümlülüğü olan her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için 2 ya da 3 aylık bir temel eğitim öngörülüyor. Bu temel eğitimin ardından kalan askerlik süresinin ise isteyenler her ay için asgari ücret miktarında bir tutarı yatırmaları durumunda izinli sayılacaklar. Askerliklerinin temel eğitim bölümü dışında kalan kısmını izinli olarak geçirenlere de tezkere verilecek.

Ancak asgari ücret yatırarak askerlik yapamayacak durumda olanlar veya gönüllüler ise askerliklerinin temel eğitim bölümü dışındaki dönemlerde her ay asgari ücret tutarında maaş alacak. Askere olan ihtiyaca göre, bu miktar daha sonra ayarlanabilecek.

İsteyenlerin askerlik hizmetlerinin temel eğitim dışındaki bölümlerini para ile karşılamaları, kalanların ise alacakları maaş karşılığında askerlik yapacak olmalarının eşitsizlik ve mağduriyet duygularını da bir ölçüde gidereceği değerlendiriliyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YALANLADI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerliğin üç aya indirilmesiyle  ilgili bakanlıkta bir çalışmanın söz konusu olmadığını bildirdi.