Geçtiğimiz yıl Mart ayında Şirinevler’de bir metrobüsün alev alev yanmasının ardından 

Uzmanlar, yolcu taşıyan araçlardayangın algılama ve alarm sisteminin zorunlu hale getirildiğine vurgu yaparak, bu konudaki denetimlerin yetersiz olduğunu belirtiyor. 

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Motorlu Araçlar Komisyonu Başkanı Alpay Lök, ‘Araç Yangın Algılama ve İhbar Sistemi’ için hazırlanan yasanın 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

“Toplu taşıma araçlarında zorunlu hale getirilen sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol edecek bir adres olmaması en büyük sorun” diyen Lök, “En önemli sorun metrobüslerin muayene sistemiyle ilgili... Metrobüsler bölünmüş yollarda kullanıldığından baistisnai uygulamalar söz konusu. 

‘Tüple söndürüldü’ 
İETT  teknik güvenliğe önem veren kuruluşlardan biri ancak yine de yangın algılama sistemlerinin gerçekten işlevsel olup olmadığı kontrol edilmeli. Bugüne kadar halk otobüsleri ve şehirlerarası hizmet veren otobüslerde 10 numara yağ kullanımından kaynaklı yangınlar meydana geldi. Metrobüs araçlarında 10 numara yağ kullanılmıyor. Ancak İETT dışındaki diğer birçok toplu taşıma aracı için 10 numara yağ kullanımı tehdit olmaktan çıkmış değil” görüşünü paylaştı.   

Araç Yangın Algılama ve İhbar Sistemi üreten bir firmanın yetkilisi Ahmet Fırat ise metrobüs yangınına ilişkin olarak şunları söyledi: “Sistem 2013 sonrası üretilen toplu taşıma araçlarında olmak zorunda. Yasaya göre motoru arkada olan toplu taşıma araçlarında bu sistem kullanılmak zorunda. Sistemin kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Denetim eksiklikleri yasal mevzuatların gerekli şartlarını karşılamıyor. Ulaştırma Bakanlığı, ‘Araç Yangın Algılama ve İhbar Sistemi’ni kusur tablosuna almıyor. Şayet yanan araçta, algılama ve alarm sistemi çalışıyor olsa şoföre ikaz verirdi. Şoför de yangın tüpüyle bile müdahale edebilir, yangını daha fazla büyümeden söndürebilirdi. Yangın algılama ve ikaz sistemi 130 derece ısıyı algılar. 10 saniye önce devreye girerek ikaz verir. Öyle anlaşılıyor ki ya sistem yoktu, ya da çalışmadı. Bu sistemlerin bir otobüs için maliyeti yaklaşık 2 bin lira. Söndürme sistemi de ilave edilecek olursa maliyet 5 bin liraya çıkıyor.” 

Otomotiv uzmanı İskender Aruoba da, yangına ilişkin; “Düzgün ve zamanında bakıma alınan bir otobüsün yanması mümkün değil. Muhtemelen bakımda bir sorun yaşandı. Araçlar fabrikadan çıkmadan önce olası problem deneyleri yapıldıktan sonra müşteriye teslim edilir. Zamanında servis hizmeti alan bir araç yanmaz. Muhakkak insan hatası aramak lazım” değerlendirmesini yaptı.