25 Eylül 2017 pazartesi günü yapılacak olan bağımsız Kürdistan referandumu için geri sayım sürerken Mesud Barzani'den ve Rusya'dan son dakika açıklamalar geldi. Barzani kararında inat ederken Rusya'da 'bağımsız Kürdistan'ı tanıyıp tanımayacağına' dair ilk kez resmi bir açıklama yaptı. Bir flaş değerlendirme de Suudi Arabistan'dan geldi.

Mesud Barzani 25 Eylül'deki referandumla ilgili olarak "Maalesef bize şu ana kadar iyi bir alternatif sunulmadı. Referandumdan sonra Bağdat ile masaya oturacağız." dedi. Barzani, ayrılma görüşmelerinin bir iki yıl sürebileceğini söyledi.
 
HEMEN BAĞIMSIZLIK İLAN ETMEYECEĞİZ
Barzani, "Referandum yapmamız, ertesi gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. Referandum, dünyanın sonu değil. Kürdistan halkının, geleceğine karar vermesi engellenemez." dedi.
 
RUSYA'DAN İLK KEZ AÇIKLAMA: TANIYACAKLAR MI?
Öte yandan Rusya’dan ilk kez Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumu hakkında resmi açıklama geldi.

SUUDİ ARABİSTAN AÇIKLAMASI
Bu arada Suudi Arabistan'dan da yapılması düşünülen referandumla ilgili bir son dakika açıklaması geldi. 
 
Suudi Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Mesut Barzani'nin böyle bir hareketinin Irak ve bölge için risk oluşturabileceğini söyleyerek bağımsızlık referandumunun yapılmaması umduklarını bildirdi.

Bugünkü basın toplantısında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a Moskova yönetiminin Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak olan referandumla ilgili Rusya’nın yaklaşımı soruldu.

Rusya'nın bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyleyen Peskov, Rusya'nın referandum sonucunu tanıyıp tanımayacağı yönündeki soru karşısındaysa, şu an için bu konuda yorum yapmak istemediğini ifade etti.

RUS DEVİNİN KÜRTLERLE PETROL ANLAŞMASI
18 Eylül’de Rus petrol devi Rosneft’ten yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle, doğalgaz anlaşması yapıldığı bildirilmişti. Anlaşmaya göre Rosneft, Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye uzanacak boru hattı için 1 milyar dolarlık bütçe ayıracak. Söz konusu boru hattıyla, Kürdistan’dan yılda 30 milyar metreküp gaz aktarımı sağlanacak. 2019 yılında iç aktarım için kullanılacak olan boru hattından doğalgaz ihracatı, 2020 yılında başlayacak.