Türkiye Büyük Millet Meclisi Kuzey Irak gündemiyle olağanüstü toplandı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın kısa konuşmasının ardından elektronik yoklamaya geçildi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yapılan elektronik yoklamada, toplantı yeter sayısına ulaşıldığını söyleyerek oturumu açtı. Toplantıda ilk sözü, hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı. Daha MHP adına Grup Başkan Vekili Erkan Akçaykürsüye çıktı. HDP adına ise Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir söz alırken, CHP adına ise ArdahanMilletvekili Öztürk Yılmaz kürsüye çıktı.

Canikli'nin konuşmasında satır başları:

"Türkiye uzun zamandan beri terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada ülkeler güçsüzleştirilmek istenmektedir. PYD/YPG terör örgütü de siyasi oluşum peşindedir. Müttefikimiz yoğun silah, lojistik desteğiyle bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak bu emeline, yani Suriye'nin kuzeyinde etnik yapı üzerine kurulu terör örgütü tarafından koordine edilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

"YPG'YE VERİLEN SİLAHLAR ER GEÇ TÜRKİYE'YE DÖNECEKTİR"

Bu yapılanmalara hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. PKK terör örgütünün bir uzantısı olan YPG bu bölgedeki topraklarda işgalci bir yapılanmanın önünü açmaya çalışmaktadır. YPG'ye verilen silahlar er veya geç Türkiye'ye yöneltilecektir. Müttefikimizin YPG'ye verdiği silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığına dair elimizde güçlü bilgiler var.

"RİSKLER AKTİF, TEZKERE İLE İSTENEN YETKİLERE İHTİYAÇ VAR"

Türkiye aktif olarak arazide bu işgalleri ortadan kaldıracak adımlar atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu görüyor ve gereğini yapıyoruz. Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun uzun vadede hayatta kalma şansı yoktur, kısa vadede de Türkiye buna izin vermeyecektir. Güvenliğimizi tehdit eden riskler hala aktiftir ve tezkere ile istenen yetkilere ihtiyaç vardır.

"REFERANDUMDAN EN BÜYÜK ACIYI KÜRT HALKI ÇEKECEKTİR"

Referandum zincirleme reaksiyonlara yol açabilecektir. Kuzey Irak'taki referandum, bölgede önü alınamaz bir yangına neden olacaktır. Bu referandumdan en büyük acıyı dost ve kardeşimiz Kürt halkı çekecektir. Yönetimin aldığı bu sorumsuz karar bölgeyi ateşe atacaktır. Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasal yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerekir.

"TÜM ARAÇ VE YÖNTEMLER MASADA"

İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması akıl tutulmasıdır. Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araç ve yöntemler masadadır. Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi sınırlarının değişmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Buradan bir kez daha referandumdan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye olarak sorunun Irak Anayasası çerçevesinde çözümüne katkı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum."

MHP'Lİ AKÇAY: TEZKERE SADECE TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI DEĞİL

Akçay'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Yaşanan gelişmeler karşısında gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan tezkerenin süresi 1 yıl daha uzatılmaktadır. Hiçbir meşru tarafı olmayan bölücü girişimler ülkemiz açısından riskler oluşturmaktadır. Irak'ın işgali sonrasında ülkenin parçalara ayrılma projesinin benzeri Suriye'de sahnelenmektedir. Komşumuz olan 2 ülke bölünmenin eşiğindedir. Irak neredeyse yok olmanın eşiğindedir. Irak'ın kuzeyi Barzani tarafından yönetilirken Türkmenler yok olma sürecine getirilmiştir. Suriye'de DEAŞ ile mücadele ettiğini söyleyen ülkeler PYD'nin palazlanmasına neden olmuştur. Türkiye'ye parasıyla silah vermeyen sözde dost ve müttefikler PYD'ye son teknoloji silahları vermektedir. Bu tezkere sadece terör örgütlerine karşı değil, onları semirten besleyen ülkelere karşıdı da Türk milletinin gazi Meclis'ten bir uyarısı olacaktır.

Bu tezkere Türkiye düşmanı bütün güçlere karşı yüksek sesle bir karşı duruş olacaktır. Korsan referandumgirişimine karşı kararlı bir ses çıkacaktır. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir. Tezkere ile Ankara'dan Erbil'e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir. Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmen varlığı hiçbir şekilde oldu-bittiye getirilerek sökülüp atılamaz. Bu provokasyon miadı dolmuş Barzani'nin hayrına olmayacak."

BAYDEMİR: BU TEZKERE KÜRTLER İÇİN TEHDİTTİR

Tezkere görüşmelerinde HDP grubu adına Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir konuştu.

İşte Osman Baydemir'in konuşmasından öne çıkanlar:

Kürt düşmanlığı üzerinden bir savaş politikası yürütüyorlar. Bunun son örneği de Güney Kürdistan halkının her fırsatta tehdit edilmesidir. Bugün MGK, yarın olağanüstü şekilde Meclis toplanacak. Kürtler referanduma giderek kimseye savaş açmıyor. Katalonya da referanduma gidiyor. Neden CHP veya MHP buna karşı çıkmıyor? Mesele Kürt olunca, Kürtün iradesi ortaya çıkmasın. Bu tezkereyi getirmek tehdittir. Bu tezkere bütün Kürtler için bir tehdittir. İşte bölünme budur.

"BARZANİ'NİN OFİSİ ANKARA'DA DURUYOR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuştu.

Öztürk, Barzani'nin bağımsızlık referandumuna gidecek kadar cesaretlenmesinde AK Psrti'nin büyük payı olduğunu iddia etti. Referandumu sadece İsrail'in benimsediğini söyleyen

Referandumun meşru olmadığını da belirten Öztürk "Meclis Başkanlığı'na dün sunulan tezkerede bağımsızlık referandumu, "etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişim" olarak nitelendirildi, "Bütün bu gelişmeler çerçevesinde; terör ile Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması, milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir" denildi.
Irak'ın toprak bütünlüğü esastır. Siz bunu ciddiye mi alıyorsunuz, imaj mı boyuyorsunuz? Şimdi siz orada tatbikat yapıyorsunuz, Habur'dan TIR'lar vızır vızır geçiyor. Hem Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu söylüyorsunuz hem de Barzani'nin Ankara'da ofisi duruyor. Burada net olmak lazım, dış polikatada yapmayacağınız hiçbir şeyi söylememeniz lazım" dedi.

ERDOĞAN DA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Meclis'teki oturuma katılması bekleniyor. "Meşruiyeti olmayan işlere karşı olmalıyız" diyerek

TEZKERENİN UZATILMASI KUZEY IRAK'A MESAJ

Hükümetin 30 Ekim'e kadar süresi vardı ancak tezkerenin 25 Eylül'deki referandumdan önce uzatılması Kuzey Irak yönetimine verilen bir mesaj olacak.

TEZKERE METNİNDE YENİ İFADELER

Tezkere metnine de referanduma yönelik ifadeler eklendi. I"rak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik her türlü risk milli güvenliğimiz için hayati önemdedir" denildi.

"Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler" ifadesi de tezkere metnine girdi.

MHP VE CHP DESTEK VERİYOR

Tezkerede bu nedenlerle, Türk askerinin Suriye ve Irak'a gönderilmesi konusunda hükümete bir yıl daha yetki veriliyor. MHP ve CHP tezkereye destek vereceğini açıkladı.