Mardin'de sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından iki gün boyunca yapılan dışarı çıkmama uyarıları üzerine şehir merkezinde yaşayan vatandaşlar mecburi olmadıkça dışarı çıkmıyor. Oyun parkları boş kalırken, dışarı çıkanların da tedirgin oldukları gözlendi.
VALİLİK'TEN AÇIKLAMA: KORKULACAK BİR ŞEY YOK
 
Mardin Valiliği, kentte korkulacak bir durum olmadığını yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.
Kentteki Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nda partikül madde (PM10) ve kükürt dioksit (SO2) ölçümü yapıldığı belirtilen açıklamada, havadaki kükürtün AB üye ülkeleri sınır değerleri üzerinde olduğu belirtildi:
"Yapılan ölçümler neticesinde 25/10/2016 günü 24.00-03.00 saatleri arasında havadaki kükürt dioksit oranının ulusal ve AB üye ülkeleri sınır değerleri üzerinde olduğu, ilerleyen saatlerde rüzgarın etkisi ile havadaki kükürt dioksit oranının sınır değerlerin altına düştüğü, bugün yani 29/10/2016 günü itibari ile yapılan ölçümlerin bahse konu sınır değerlerin (AB ve Ulusal  değerlerin) çok altında olduğu, insan sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığı tespit edilmiştir."
PSİKOLOJİK ETKİYLE HASTANEYE BAŞVURU
Gün boyu 20'ye yakın vatandaş solunum yolu şikayeti ile çeşitli hastanelere başvurduğu öğrenilirken yetkililer, asit yağmuru nedeniyle ciddi anlamda zarar gören kimsenin olmadığını, hastanelere başvuran vatandaşların ise psikolojik etkiyle hastaneye başvurduklarını söyledi.
Vatandaşlardan Mehmet Arasan, bugün çok kötü bir hava yaşadıklarını belirterek, "Ne bulut var havada, ne de toz. Ama hava sürekli kapalı. Nefes alıp vermekte zorlanıyoruz. Musul üzerinden IŞİD'in zehirli gaz salınımı iddiaları üzerine de tedirginlik yaşıyoruz. Yani panik yaşıyoruz. İki günden beri her yerde Musul'dan gelecek asitli gaz hakkında haberler yapılıyor, halkın dışarı çıkmamaları için uyarıda bulunuyor ama ciddi bir çalışma yok. Gördüğünüz gibi okul bahçeleri, parklar bomboş. Sokaklarda kimse yok. Halk tedirgin durumda. Herkes kendi imkanları ile çözüm bulmuş durumda" dedi.
70 yaşındaki Ahmet Şeyhmusoğlu da, 3 günden beri televizyonlardan takip ettiğini, bu doğrultuda havada bir farklılık hissettiğini belirterek, "Gördüğünüz gibi ortalıkta kimse yok. Ben de mecburen dışarı çıktım. Kendime göre bir önlem alarak yağmurdan ve gazdan etkilenmemek için kasket taktım. Uzun süredir böyle bir hava görmemiştim" diye konuştu.
KÜKÜRT ORANI İNSANI ETKİLEYECEK DÜZEYDE DEĞİL
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde analizi yapılan yağmur suyunda ise, kükürt oranının yüksek çıktığı, ancak bunun insan sağlığını etkileyecek düzeyde olmadığı bildirildi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ahmet Kılıç, asit yağmurları için vatandaşlara uyarı yaptıklarını ifade ederek, "Asit yağmuru yalnızca insanları değil, doğadaki tüm canlıları etkileyecek. Özellikle tarım alanları büyük zarar görecektir. Zehirli gazdan korunmak için evlerin kapı ve pencerelerin kapatılması gerekmektedir. Baş ağrısı, boğaz ve mide yanması, kusma gibi belirtiler ile baş göstermeye başladıktan sonra alerjik deri hastalarına, astım hastalarının nefes darlığı çekmesine, ağaç ve bitkilerde sararmaya neden olacak. Açık su alan ve göller asitlenecek ve Mardin'in tarihi mekanlarının yüzeyinde aşınmalar olacak" diye konuştu.
Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, NASA'dan gelen bilgiye göre, DAEŞ'in geçen hafta hava saldırılarını engellemek için Musul'un güneyinde bulunan kükürt tesisine saldırı düzenlediği ve bu saldırının zehirli gaz yayılmasına sebep olduğunu anlattı.