Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy Köyü Karaağaç Mahallesi'nde karların erimesiyle birlikte heyelan meydana geldi. İlk heyelanda 5 ev toprak altında kalırken, evlerde yaşayan köylülerin bağ ve bahçelerde olması olası bir faciayı önledi. Aralıklarla devam eden heyelanlar nedeniyle yaklaşık 20 ev ise heyelan riski taşıdığı gerekçesiyle tahliye edildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Düzköy muhtarı Coşkun Yılmaz, heyelanların Perşembe günü öğle saatlerinde başladığını söyledi. Muhtar Coşkun Yılmaz, heyelanların öğle saatlerinde olmasının can kaybını önlediğini belirterek “Eğer heyelanlar akşam veya gece olsaydı çok can kaybımız olurdu. Allaha çok şükür şuan bir can kaybımız ve yaralımız yok. Olaydan sonra İlçe kaymakamımız Fatih Kayabaşı ile Jandarma ekiplerimiz olay yerine gelerek gerekli önlemlerin alınması için incelemede bulundu. Yaklaşık 20 ev heyelan riski taşıdığı için tahliye edildi. Herhangi bir tehlikeye karşı iş makinelerimiz hazır bekliyor” dedi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin köye geldiklerini ifade eden Yılmaz, “AFAD ekipleri yapılması gereken ne varsa yaptılar. Devlet büyüklerimizden bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Aileler, geceyi yakınlarının yanında geçirirken, köylüler, ahırlarındaki hayvanları da dışarı çıkartarak önlem aldı. Aralıklarla devam eden heyelana karşı iş makineleriyle önlem alınmaya çalışılıyor.
Olay yerine gelen Giresun Valisi Hasan Karahan da incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Vali Karahan “Yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışacağız. Tek tesellimiz can kaybı ve yaralı olmamasıdır” şeklinde konuştu.
METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ UYARMIŞTI
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri son birkaç gündür bölgede etkili olan lodosun ardından karların ani erimesi ile birlikte bölgede sel ve heyelanların olabileceği uyarısında bulunmuştu.
Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Dr .M. Latif Gültekin, geçtiğimiz hafta yüksek kesimlerde ciddi kar yağışlarının yaşandığını hatırlatmıştı. Yüksek kesimlerde kar kalınlığının 1 metrenin üzerinde olduğunu vurgulayan Gültekin, yörede etkili olan Lodos’un ardından karların hızla erimesi ile sel ve heyelanlar yaşanabileceğini belirtmişti. Lodos’un da etkisiyle hava sıcaklığının son bir kaç gün mevsim normallerinin üzerinde olduğunu hatırlatan Gültekin, “1 hafta önce sıcaklık sıfır ile bir derece arasında idi. Bu bölgemizde sürekli yaşadığımız bir olay. Ancak bölgemizde rüzgarlar çok etkili güneyden estiği zaman fön etkisi yaparak sıcaklıklar 23-24 derecelere kadar çıkabiliyor. Lodosun ardından bölgede sel ve heyelanların olabiliyor. Sıcakların ani yükselmesi, yağmurun yağması, kar tabakasının hızlı bir şekilde erimesiyle sel tehlikesi meydana gelebilir. Onun için vatandaşlarımızın dere yataklarında veya heyelan riskinin olduğu bölgelerde tedbirli ve dikkatli olmalarında fayda görüyoruz” diyerek uyarılarda bulunmuştu.