Yalaza köyündeki izlenimlerine yer veren dergi, PKK'nın burada Türkiye'nin ilk Kürtçe eğitim veren okulunu açacağını, geçen yaz köyde hint keneviri yetiştirilirken şimdilerde PKK'nın büyüyen uyuşturucu ticaretini yasaklamasının ardından tütün ve yasal ekinler yetiştirildiğini belirterek PKK üyesi Serdar Çelik'in 'Yalaza, Kürdistan için ortak bir model, devlet buraya ayak basamaz' açıklamasına yer verdi.
Lice Diyarbakır yolu üzerinde Türkiye'ye ait askeri bir kontrol noktasına bir kilometre uzakta bir PKK bayrağının dalgalandığını yazan Economist, geçtiğimiz ay yaşanan olaylarda iki kişinin öldürülmesinden sonra 14 aylık ateşkes sürecinin çökme ihtimalinin oluştuğunu ve bu bu gerilimde Kürtlerin kazandığını aktardı. 
Dergi şöyle devam etti: 'Karakol inşaatları durduruldu, daha çok sayıda PKK bayrağı Lice civasında yükseldi. Geçtiğimiz hafta, hükümet yeni bir reform paketi açıkladı. Aralarında Parlamento üyelerinin olduğu binlerce Kürt aktivist serbest bırakıldı. Özel okullarda Kürtçe dilinde öğrenime imkan veren yasa Meclis'ten geçirildi. Ancak Türkiye'nin diğer yerlerinde ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Kürtler bu gelişmelerden etkilenmedi.'

BİR REFERANDUM YAPILSA...

The Economist Dergisi, geçtiğimiz ay mart ayındaki yerel seçimlerde Diyarbakır'ın ilk kadın büyükşehir başkanı olarak seçilen BDP'li Gülten Kışanak ile yaptığı röportajda da yer verdi. Dergi, Kışanak'ın ağırlıklı olarak Kürtler'in yaşadığı bölgelerde bir referandum yapılması durumunda 'halkın yüzde 80'inin bağımsızlık lehine oy kullanır açıklamasını aktardı. Dergi ayrıca, Kışanak'ın cadde isimlerini değiştirmek için bile hala hükümetin onayının alınması gerektiği şikayetini iletti. 
Başbakan Erdoğan'ın ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçilmesi halinde Kürt sorununu çözmek için 'hiçbir şeyden çekinmeyeceği' ifadesini aktaran dergi, eleştirmenlere göre böyle bir açıklamanın Kürt oylarını kazanmasının zor olacağı görüşünü aktardı. Bunun haksız bir eleştiri olduğunu savunan dergi, Başbakan Erdoğan'ın diğer liderlere göre Kürt sorununu en fazla ele alan lider olduğunu, Kürtçe dilindeki yasağın kaldırıldığını, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede işsizlik oranının diğer bölgelere göre neredeyse iki katı ilen AK Parti yönetiminde yaratılan istihdamın buraya da yayılmaya başladığını yazdı.
Türkiye'deki Kürtlerin Kuzey Irak'taki son gelişmelerden dolayı heyecanlı olduklarını aktaran The Economist dergisi, Başbakan Erdoğan 'ın Irak'ın Kürt bölgesini yakın bir müttefik olarak gördüğüne dikkat çekerek Kışanak'ın Türkiye hükümeti Türkiye sınırları dışında küçük bir Kürdistan'ın kurulmasına izin vermekle büyük bir Kürdistan'ın kurulmasını engellemeyi düşündüyor' sözlerine yer verdi.
Dergi yazının sonunda Yalaza'daki PKK'lı Serdar Çelik'in Türkiye'deki Kürtlerin kendi geleceklerine kendilerinin karar vereceği açıklamasını aktardı.