Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin bir çok il ve ilçesinde bir süredir 'Kürdistan Parti Hareketi' adı altında çalışmalarını sürdüren bir grup, Diyarbakır'da bir araya gelerek Türkiye'de bağımsız bir Kürdistan kurulması için parti kuracaklarını açıkladı.
 
Diyarbakır'da yapılan toplantıda divan üyelerinin seçilmesinden sonra konuşan grubun sözcüsü Mehmet Emin Kardaş, yıllardır Kürtleri örgütlemeye çalıştıklarını, kimseyi incitmeden de haklarını almaya çalışacaklarını söyledi. Kardaş şunları söyledi:

"Bu partinin amacı, bu ülke içinde Kürdistan topraklarında kendini devletleştirme birinci amacımızdır. Yani şiarımız bağımsız bir Kürdistan'dır. Fakat bağımsız bir Kürdistan'a gidecek yolda elbetteki bazı gelişmeler olacaktır, bazı duraklamalar olacaktır. Eğer bir gün bu parti güçlenir ve devletle bir federasyon konusunda anlaştığı zaman o zaman birinci yol olarak belki federasyonda anlaşırız. Devlet kurma bizim hakkımızdır. Bütün milletler kendi devletini kuruyorsa Kürtler de kendi devletini kuracaktır. Kürtler bu toprağın asil sahipleridir. Kürtler bu topraklara başka yerden gelip yerleşmiş değiller."

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve oradaki Kürt partilerinin öncelikli müteffikleri olduğunu dile getiren Kardaş, "Onların varlığı, ayakta durması, güçlenmesi bizi memnun eder, bizim varlığımızı gösterir. Biz onlarla iyi diyaloğ içindeyiz" dedi.

Mehmet Emin Kardaş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, BDP ile farklı olduklarını söyledi. Kardaş, "BDP vesayet altında olan bir partidir. Kendi özgür iradesi yoktur. Kendi aldığı her karar kendisi dışında verilen kararlardır. BDP'li arkadaşlar bugüne kadar Kürdistan partisi olduğunu söylemiş değiller" dedi.

Kardaş, toplantıda kurucular kurulu seçilip, parti tüzüğü ve programı ile başkanı belirlendikten sonra bir hafta içinde İçişleri Bakanlığı'na başvuracaklarını söyledi.