Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'ın ikinci büyük şehri Musul'u ele geçirmesinin ardından ülkenin bölünmesi konuşuluyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık sinyalini verdi. Peki, bağımsız bir Kürdistan'a Türkiye'nin tepkisi ne olur? 


Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti ihtimalinin devleti eskiden olduğu gibi rahatsız etmediğini söyleyen AK Partili Hüseyin Çelik, "Onların adı Kürdistan ve bu kabul edilmeli" dedi. Çelik "Eğer Irak bölünürse ki bu kaçınılmaz görünüyor; onlar bizim kardeşimizdir" diye konuştu. 

ESKİDEN SAVAŞ NEDENİ SAYILIYORDU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Financial Times gazetesine son gelişmeler ışığında Kuzey Irak'ta filizlenmeye başlayan bir Kürt devleti oluşumu hakkında açıklamada bulundu. Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması ihtimalinin devlet erkini eskiden olduğu gibi rahatsız etmediğini ve bazı şeylerin değiştiğini söyleyen Çelik, "Eskiden bağımsız bir Kürt devleti mevzuu Türkiye için savaş nedeni sayılıyordu. Hatta Kürdistan kelimesi bile insanları sinirli ve agresif yapmaya yeterliydi. Ama onların adı Kürdistan ve bunun kabul edilmesi gerekli" dedi. Çelik ayrıca "Eğer Irak bölünürse ki bu kaçınılmaz görünüyor; onlar bizim kardeşimizdir" dedi.

TÜRKİYE YATIRIM YAPIYOR

Gazete, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) petrol şirketlerinin hisselerine Türkiye'nin yatırım yaptığını belirterek pek çok alanda işbirlikleri bulunduğunu yazdı.

KÜRDİSTAN'IN KURULMASI TÜRKİYE'NİN İŞİNE YARAR 

Financial Times, Çelik'in sözlerini aktardığı haberinde "Türkiye bağımsız Kürdistan'ı tanıma sinyali verdi" yorumuna da yer verdi. Gazete ayrıca Kuzey Irak'ta kurulacak böyle bir devletin IŞİD gibi radikal terör örgütleri ile Türkiye arasında tampon görevi göreceği için Türkiye'nin işine yaracağını kaydetti. Gazete aynı şekilde oluşumun Kürt sorunu meselesinin daha hızlı çözüme kavuşturulmasında bir itici güç olacağını ve PKK'nın bölgede ekmeğine yağ süren faktörleri azaltacağı yorumunu da yaptı.