Irak’ta tansiyon giderek yükseliyor. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ta petrol sahalarını kontrol altına almaya başlaması ve Musul'un ardından Kerkük'e doğru yürüyüşe geçmesi piyasaları kaygılandırıyor. 
IŞİD’in Musul’daki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na yaptığı saldırı ekonomi çevrelerinde bu endişeyi daha da kuvvetlendirdi.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre petrolde en kötü senaryoyu Saxo Bank’ın Başkan Yardımcısı Ole Hansen açıkladı. Hansen brent petrolün varil fiyatının 20 dolar daha yükselerek 130 dolar sınırını aşabileceğini ifade etti. Hansen, “Eğer petrolde bu tip bir fiyat artışı gözlenirse halen kırılgan olan global ekonomi tekrar resesyon tehlikesiyle karşılaşır” dedi.

IŞİD petrolü de ele geçirdi

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Mutesim Ekrem, batı bölgelerindeki petrol boru hatlarının çoğunun, silahlı grupların kontrolüne geçtiğini bildirdi. Bakan Yardımcısı Ekrem yaptğı açıklamada, "Ülkenin batı kesiminde yer alan petrol boru hattının çoğu kontrolümüzden çıktı, terör örgütü silahlı grupların eline geçti" dedi. 

Ekrem, bakanlığın, tüm sıkıntılara rağmen petrol ürünlerini ülkenin farklı kentlerine ulaştırma çabasında olduğunu da ifade etti. IŞİD militanlarının, Irak'ın en büyük kentlerinden Musul'un yanı sıra Irak'ın batısındaki bazı ilçe ve beldelerin de kontrolünü ele geçirdiği açıklanmıştı.