Ülkelerindeki savaştan kaçarak İstanbul’a sığınan Suriyelilere karşı öfke önceki gece İstanbul Küçükçekmece’de patlak verdi. Bir grup sığınmacının ‘bir Türk çocuğunu’ tartakladığını savunan Mehmet Akif Mahallesi sakinleri, ellerinde sopalarla sokağa çıkarak Suriyelilere ait ev, dükkân ve araçları taşladı, tahrip etti. Lince varan saldırılar nedeniyle evlerinden çıkamayan Suriyeliler, mahallede kendi aralarında elden ele Arapça “Akşam 20.00’den sonra sokağa çıkmayın” bildirileri dağıtmaya başladı. Mahalle muhtarı Fatih Özçelik’in sözleri ise sığınmacılara karşı vahim durumu özetliyor: “6-7 yaşlarında çocuklar bile Suriyeli çocuklarla oyun oynamıyor, kavga ediyorlar. Bu durum ne kadar daha böyle gider kestiremiyorum.”  Küçükçekmece, Mehmet Akif Mahallesi’nde Suriyelilere karşı başlayan öfkeli saldırılar hâlâ sürüyor. Mahallede Suriyelilerin yaşadığı evler ve dükkanlar saldırının ardından kullanılamayacak hale geldi, Suriyeliler ise evlerinden eşyalarını bile toplayamadan polis kontrolünde mahalleden çıkarıldı.



Çocuk tartışması
Saldırıların olduğu 1901. Sokak’ta esnaf ve mahalle sakinleri Suriyelilere tepkili. İddialara göre ‘olaylar’ iki çocuğun tartışması sonrası çıktı. Bakkaldan ekmek alıp dönerken yaşıtı bir Suriyeli çocukla tartışan K.B.’yi gören mahallelinin olaya müdahale etmesiyle büyüyen öfke, birkaç saat sonra mahalledeki tüm Suriyelilere yöneldi. Elleri sopalı bir grup semtte Suriyeli avına çıktı.
Önce Suriyelilerin yaşadığı evleri taşlayan grup, daha sonra Aşık Veysel Caddesi’nde camlarında Arapça yazılar bulunan işyerlerine saldırdı. Suriyelilere ait olduklarını zannettikleri otomobillere de zarar veren grup, bir motosikleti de dereye attı. Olaylarda 5 kişi yaralandı.

Mehmet Akif Mahallesi muhtarı Fatih Özçelik, son bir yılda mahalleye yerleşen Suriyeli sayısında önemli bir artış olduğunu belirterek “Mahallede 2 binin üzerinde Suriyeli olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.



‘Sonunu kestiremiyorum’
Özçelik, son birkaç haftadır mahalle sakinlerinin Suriyeli sığınmacılarla ilgili şikâyetlerinde bir artış olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Suriyeliler içinde aklıselim, aile olarak gerçekten çaresizlik içinde olanlar da var.  Sayıları 10’u, 15’i bulan nüfuslarla bekâr evlerinde kalanlar var.  Ufak 6-7 yaşlarında çocuklar bile Suriyeli çocuklarla oyun oynamıyor, kavga ediyorlar. Bu durumun ne kadar daha böyle gideceğini kestiremiyorum. İstanbul’a adapte olmaları zor görünüyor. Vahşi bir yaşam içinden geldiler ancak burası farklı.”

Evlerine kapandılar
Ev ve dükkânlara saldırıların ardından Mehmet Akif Mahallesi’nde yaşayan Suriyeliler, hazırladıkları el bildirileriyle birbirlerini akşam sokağa çıkmama konusunda uyardı. Mahallede çeşitli noktalarda dağıtılan bildirileri hazırlayan ise bir Suriyeli lokantacı. Hazırladığı Arapça el ilanında, “Mahalle ve çevresinde yaşanan olaylar nedeniyle akşam 8’den sonra dışarı çıkmayın. Özellikle hafta sonları kalabalık gruplar halinde bir araya gelerek sokaklarda ve parklarda dolaşmayın. Olabilecek olaylara karşı sakin kalın” ifadelerini kullanan Suriyeli mülteci, durumdan kaygı duyduğunu söyledi.

‘Zulümden kaçıp geldik’

Suriyeli lokantacı Velid Müslim olaylar sırasında kahvede olduğunu belirterek, “Bir dünya adam geldi. Ellerinde bıçak ve tabancalar vardı. Dükkânlara saldırdılar camları kırdılar, yıktılar döktüler. Bizim ne suçumuz var, biz oradan zulümden kaçtık” dedi. Müslim’in ortağı Muhammed Nasen de mahalle sakinlerinin kalabalıklaşmaya başladığında lokantasında çalıştığını anlattı. Nasen, kendilerine saldıranların “Sizi burada istemiyoruz, gidin!” diye bağırdıklarını aktararak “Benim lokantam da dâhil olmak üzere 7 dükkana ve çok sayıda eve zarar verdiler. Ölümden kaçtık, ama burada da canımızı zor kurtardık” diye konuştu.   

‘Fırsatçılar kiraları artırdı’

Önceki akşam çıkan olaylar sırasında kendisinin de komşularına destek olmak için sokağa çıktığını belirten Serhat Ağraş, “Küçük çocukları tartakladılar. Son 1 yılda parklarda oturamaz olduk. Bizden daha ucuza çalışmayı kabul ettikleri için iş bulamıyoruz, kiralar derseniz aldı başını gitti. Suriyelilerin sayıları çoğaldıkça tedirginliğimiz artıyor. Adeta doğduğumuz, büyüdüğümüz yerde azınlık olduk. Derdimiz Suriyeli ailelerle değil. Huzursuzluk çıkarmaya çalışan pek çok tip var. Grup halinde geziyorlar” dedi.
Bir diğer mahalle sakini de, kiralık dairesinin olduğunu ancak Suriyelilere vermediğini anlatıyor. Ev sahibi, “Geçen yıllarda kimsenin oturmaya tenezzül etmediği evlere bin liralara kadar kira ödemeyi öneriyorlar. Fırsatçılar da bunu değerlendiriyor. Ancak ben evim boş kalsa da vermeyeceğim” diye konuştu.

‘Politika doğru değil’

Mahallede sayıları hızla artan Suriyeliler, bölgede huzursuzluk sebebi olarak görülüyor. Mahalleliler artan sığınmacı sayısından oldukça rahatsız. Cep telefonu dükkânı işleten Mehmet Cebeci, Suriyelilerin ülkelerinde zor günler geçirdiğini ancak Türkiye’nin de sığınmacı politikasını doğru yönetemediğini düşünüyor. Cebeci, “Kimse sokakta huzur içinde yürüyemez oldu. Yetkililerden hiçbir adım göremiyoruz” dedi.