İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca ifadeleri alınan Hava Harp Okulu öğrencileri ile Kuleli Askeri Lisesi Lisesi'nde görevli erler, yaşadıklarını anlattı. Kuleli Askeri Lisesi'nde itfaiye olarak görev yapan er F.T, kendilerine tatbikat yapılacağının söylendiğini aktardı. Astsubaylardan birinin havaya ateş ettiğini ve bir yüzbaşının da "Herhangi bir saldırı olursa saldırana karşı ateş edersiniz" şeklinde talimat verdiğini anlatan T, "Saat 01.00'e kadar bu şekilde yolu kapattık. Bir süre sonra, birliğe döneceğimiz söylendi. Dönüş yolunda ne olduysa tekrardan köprüyü trafiğe kapattık. Saat 02.00'ye doğru köprüdeydik" diye konuştu.

SİVİL VATANDAŞA KURŞUN

Okulun yeni Tabur Komutanı Yarbay Turgay Ödemiş ve okuldan tanıdığı Binbaşı Ahmet Taştan'ın da orada bulunduğunu belirten T, şunları söyledi: "Ahmet Binbaşı, bizi tankın önünden köprünün üzerine hat olacak şekilde dizdi ve o da yanımızda durdu. Binbaşı emri verirken, 'Ateş etmezseniz ben de size sıkarım' şeklinde tehdit etti. Motor üstünde sivil bir vatandaş bize doğru gelince Ahmet Binbaşı, tüfekle motorlu sivil vatandaşa ateş etti. Ahmet Binbaşı sivil halka ateş ederek mermisi bittiği için benim ve diğer arkadaşlarımızın tüfeğini de alıp ateş ettiği oldu. Sabah saatlerinde Yarbay Turgay Ödemiş'in, 'teslim oluyoruz' şeklinde bağırdığını hatırlıyorum. Sonrasında silahları bırakınca halk bizi linç etmeye kalktı. O esnada polisler gelerek bizleri teslim aldı" dedi.

Canlı bomba olduğu söylendi 

Hava Harp Okulu öğrencisi H.G de köprüde bulunduğu sırada Binbaşı Ahmet Taştan ve diğer komutanların ateş etme talimatı verdiğini, bunun üzerine kendisinin sadece havaya ateş ettiğini ifade ederek, "Gerçekleşen olayların darbe sonucu olduğunu karakolda öğrendim. Tatbikata gittiğimizi düşündüm, olay yerinde 'canlı bomba olduğu' söylenmişti. Bu nedenle darbe olduğunu anlayamadım" dedi.