Komisyondan tapeler için imha kararı

Komisyon Başkanvekili Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Milliyet’e yaptığı açıklamada bu kararı CMK uyarınca almak zorunda olduklarını belirterek, “3-4 gün içinde tapelerin tasnifi yapılacak. Muhalefet üyeleriyle bir araya gelip, tutanak tutularak imhaları gerçekleştirilecek” dedi.


Alınan bilgilere göre toplantıda AK Partili üyelerin tamamı eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilmemesi yönündeki kanaatlerini ifade ederken, delillerin hukuksuzluğunu vurguladı. Özellikle eski bakanlara yönelik suç isnatlarına dayanak teşkil eden dinleme kayıtlarına dikkati çeken AK Partili üyeler, baba-oğul, karı-koca arasında yapılan görüşmelere ilişkin tapelerin soruşturma dosyasına girmemesi gerektiğini, yasağa rağmen bu tapelerin Meclis’e kadar ulaşmasının hata olduğunu belirterek, tanıklıktan çekilme hakkı olan kişilerle eski bakanların yaptıkları görüşmelere ilişkin tapelerin imhasının gerektiğini ifade etti.
Ayrı oylama
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü de Yüce Divan oylamasının tamamlanmasının ardından tapelerin imha konusunu da komisyonun görüşüne sundu. Yüce Divan konusunda olduğu gibi 5’e karşı AK Partili 9 üyenin oyuyla tapelerin imhasına karar verildi.
Konuya ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtlayan AK Partili Tunç, “Baba-oğul, karı-koca arasında yani tanıklıktan çekilme hakkı bulunan kişiler arasındaki görüşmelere ilişkin tapelerin CMK gereğince derhal imhası gerekiyor. Aksi durumda bu işin 4 yıla kadar bize yönelik cezası var” dedi.
‘Yasal delil değil’
Tunç, “Genel Kurul’dan muhalefetin vereceği önerge üzerine Yüce Divan’a sevk kararı çıkarsa bu bir anlamda delillerin imha edilmesi anlamına gelmeyecek mi?” sorusuna, “Bunlar yasal olarak delil değil. Genel Kurul’dan Yüce Divan’a sevk kararı çıksa bile Yüce Divan bunları ne yapacak? Değerlendiremez. Aslında bu tapelerin soruşturma dosyasına hiç girmemeleri gerekiyordu. Bu nedenle söylediğimiz nitelikteki tapeler imha edilecek” yanıtını verdi. CHP’li Komisyon üyesi Erdal Aksünger ise, “Bize rağmen böyle bir karar çıktı” dedi.