Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile PKK'nın Suriye'deki kolu PYD’nin silahlı gücü YPG arasında Suriye’nin Kürt kenti Kobani’de yaşanan çatışmalar üç haftadır sürüyor. Çatışmalarda yaralanan YPG’liler ise, Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan 112 Acil Servis ya da Suruç Belediyesi’ne ait ambulanslarla ilçeye getiriliyor. 50 yatak kapasiteli Suruç Devlet Hastanesi’nde ilk müdahalesi yapılan yaralılar, Urfa, Diyarbakır gibi çevre illerdeki hastanelere kaldırılıyor.
Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük, Kobani'den gelen yaralı sayısının 545 olduğunu ve bunların yüzde 90'ının mermi yarasından kaynaklandığını söyledi. Vali Küçük Suruç'ta Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) bahçesinde kurulan çadır kenti ziyaretinde gazetecilere açıklama yaptı. Şu an için Kobani'den gelen sivil vatandaşın olmadığına dikkati çeken Küçük, şunları kaydetti:


"Şu anda Kobani'den geliş yok. Sürekli yaralılar geliyor. Onları da Suruç Devlet Hastanesi'nde veya durumu ağırsa Şanlıurfa'ya naklederek tedavisini sağlıyoruz. Şu ana kadar Kobani'den gelen yaralı sayısı 545. Bunların yüzde 90'ı mermi yarası. Bunları derhal hastanelere sevk ediyor ve gerekli tedavileri yapıyoruz. Bu rakam az değil. Ama büyük bir gayretle gerekli işlemlerini yapıyoruz."

Al Jazeera Türk’e konuşan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de “Yaralılıların tedavisinde bir aksamanın burada olduğunu ifade etmek çok doğru bir bilgi değil” diyor. Kobani’den gelen bütün yaralıların Türkiye’deki ilk tedavisinin özellikle Suruç Devlet Hastanesi’nde yapıldığını hatırlatan Zozani, “Hastanede bulunan gönüllü doktorlarımızın denetiminde müdahaleler yapılıyor” ifadelerini kullanıyor. 

Al Jazeera Türk’ün edindiği bilgelere göre, YPG yaralılara öncelikli olarak Türkiye’nin Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın Kobani tarafında PYD tarafından kurulan revirde müdahale ediliyor. Daha sonra Suruç’tan sınıra giden, 112 acil servis ambulansları ve Suruç Belediyesi'ne ait ambulanslarla Türkiye’ye getiriliyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi gönüllü doktorların da bulunduğu ekip, ilçedeki tek devlet hastanesinde tedavileri yapıyor. İki kurumun ilçede 20’ye yakın sağlık görevlisi bulunuyor. Dönüşümlü olarak hizmet veriyorlar.
TTB ile SES’in Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşme sonucu, hastaneye 9 Ekim’den beri Şanlıurfa’dan resmi devlet hastanelerinde görevli, bir genel cerrah, bir ortopedi, bir beyin cerrahı ile dört hemşire hastanede görevlendirildi.

22 günde 554 yaralı
Al Jazeera'nin hastane kaynaklarından edindiği bilgilere göre ise, 19 Eylül’den 11 Ekim akşamına kadar Kobani sınırından Türkiye’ye getirilen yaralı sayısı 554. Aynı kaynaklar, yaşamını yitirenlerle ilgili net bilgilerinin olmadığını belirterek, bu konuda sayı veremeyeceklerini söylüyor. HDP’li Adil Zozani, 6-7 Ekim'de 36 saat boyunca Mürşitpınar Sınır Kapısı ile Kobani girişindeki bölgede kaldı. Zozani, “Bu hafta içinde bazı günler 30, 20, 15 yaralı geldiğini biliyoruz. Ama bugün sadece iki yaralı geldiği bilgisini aldık” diyor. 

Hava ambulansı talebi
Al Jazeera Türk’e konuşan, kendisi hafta içinde Suruç’a olan SES Genel Başkanı Gönül Erden, hastanede gerekli tıbbi cihazların yetersizliğinden yakınıyor. Gönül Erden, bir hava ambulansı ile Suruç’ta bir sahra hastanesinin kurulmasını istiyor. Erden, bu taleplerini Sağlık Bakanlığı ile de görüştüklerini belirtiyor.

Sınırda kıyafet değişikliği iddiası
YGP’li savaşçıların askeri kıyafetlerinin sınırda değiştirilerek Türkiye’ye getirildikleri iddiasını da burada çokça duyduk. Suruç’taki sohbetimizde iddiayı HDP’li vekil Zozani’ye soruyoruz. Sınırda herhangi bir kıyafet değişikliğine tanıklık etmediğini belirtiyor:
“YPG yaralılarına öncelikle, sınırın öte tarafında Kobani’de bulunan gönüllü doktorlar, sağlık ekipleri müdahale ediyor. Kobani’deki sağlık görevlileri yaralıyı ne şekilde hazırlıyorsa yaralı sedyeye konuluyor ve buraya kadar o şekilde getiriliyor.”

‘Zaman kaybı yaşanıyor’
Adil Zonani, yaralıların getirilmesi konusunda özellikle ambulansların aranmasının ciddi bir sıkıntı olduğunu belirterek, şöyle diyor: “Bu durum zaman kayıplarına neden oluyor. Gecikmeden kaynaklı sıkıntılar oluyor. Bunun nedeni, güvenlik birimlerinin, kapının yakın mesafesinde çatışmaların ve ölümle yaralama riskinin olduğunu gerekçe göstererek üstlerine bilgi vermesinden kaynaklanıyor. Alttan üste doğru bilgi akışının dezenformasyon içerdiğine tanıklık ettik. Bu durumla ilgili karşılaştığımız sıkıntıları, devletin mülki amirleriyle paylaşıyoruz.”
SES Genel Başkanı Gönül Erden ise “Kapıdaki bekletmelerden dolayı çok küçük yarası olanların kan kaybından öldüklerini biliyoruz. 4 insan bu şekilde hayatını kaybetti” diyerek, gecikmelerin yaşanmamasını istiyor.

Suruç’ta Kobani mezarlığı
Kobani’den Türkiye’ye getirilen YPG’lilerden yaşamını yitirenler için Suruç’ta bir mezarlık da oluşturuldu. İlçenin hemen çıkışındaki mezarlıkta bir bölüm Kobanililere ayrıldı. Mezarlıkta 11 Ekim'e kadar 21 YPG’li buraya defnedildi. Cumartesi günü ise, mezarlıkta bir YPG'li daha toprağa verildi. 
Kaynak: Al Jazeera