KOBANİ'deki YPG'den son dakika yardım çağırısı geldi, Kürt savaşçılar, IŞİD'e yönelik daha çok hava saldırısı düzenlenmesi için çağrıda bulunuyor.

IŞİD militanları, YPG'nin dış dünya ile bağlantısını kesmek için Mürşitpınar sınır kapısına var güçleriyle saldırıya geçti. 

Peşmerge ise bugün Türkiye üzerinden geçiş yaparak Kobani'ye gidiyor işte son durum.

BEYAZ BAYRAKLI AMBULANS YARALILARI TAŞIDI

İki grup arasında dün akşam şiddetlenen çatışmalar gece boyu devam etti. Sabah, Kobani'nin iç kesimlerinde yoğunlaşan çatışmalar sonrası yükselen duman, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de görülüyor. 

Bölgedeki çatışmalarda yaralananlar ise beyaz bayrak asılı kamyonetlerle Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına getirildi. Kapının Türkiye tarafına ise ambulans yönlendirildi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da bölgede keşif uçuşu yaptı.

Güvenlik güçlerinin sınırda aldığı önlemler sürüyor.

YPG güçlerinin komutanları IŞİD'e silah desteği taşıyan konvoyların vurulmasını istiyor. PYD Eşbaşbakanı Asya Abdullah, Kobani'yi kuşatan IŞİD militanlarına örgütün kontrolü altındaki diğer bölgelerden tank, havan topu ve mermi dahil askeri destek sevkedildiğini söyledi.

Kobani'nin ele geçirilmesi için konvoylar halinde silah yardımı gönderen yerler arasında IŞİD'in kalesi konumundaki Rakka kentinin de adı geçiyor.

Pazar günü Kobani'de çatışmalar yoğun olarak devam etti. IŞİD saldırılarının kentteki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmeyi hedeflediği bildiriliyor.

Fransız Haber Ajansı (AFP), IŞİD'in Türkiye üzerinden geçecek olan Peşmerge güçleri gelmeden sınır bölgesini ele geçirmeye çalıştığını aktarıyor.

MÜRŞİTPINAR VE KOBANİ DOĞUSUNDA ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Dün akşam saatlerinden itibaren doğu cephesinde şiddetlenen çatışmalar gece boyunca sürdü. Güvenlik meydanı ve sanayi bölgesi civarında yoğunlaşan çatışmalarda IŞİD güçleri, ağır silahlarla ilerlemeye çalışıyor.

Özellikle sınır kapısı ve çevresine yönelik havan saldırıları sürerken IŞİD'in tüm saldırılarıYPG militanları tarafından engellendiği belirtiliyor.

PEŞMERGE GİRMESİN DİYE...

peşmerge-kobani.20141027101948.jpg

BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen de IŞİD'in sınıra saldırmasının nedeninin Kobani'ye yönelik Peşmerge takviyesini engellemek olduğunu söyledi.

Hesen, saldırıların püskürtüldüğünü belirtti.

PEŞMERGE BUGÜN KOBANİ'YE GİDİYOR

Kobani'ye gidişi onaylanan peşmerge güçleri dün geçiş yapacaktı. Ancak Türkiye üzerinden yapılacak geçiş bugüne ertelendi. Bu ertelemenin sebebinin ise Türkiye'de olduğu bildirildi. Gidiş tarihi Türkiye'yle yaşanan bazı teknik sorunlar nedeniyle bugüne kaldı. 

peşmerge-kobaniye-bugün-gidiyor.jpg
TECRÜBELİ OLANLAR GİDİYOR

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri Komutanlığı, peşmergenin Kobani'ye gidişinin bugün gerçekleşeceğini açıkladı. Peşmerge'nin geçiş güzergahı hakkında ayrıntılı bir bilgi verilmedi. Kobani’ye gideceklerin birinci ve ikinci destek güçlerinden seçilmiş tecrübeli peşmergeler olduğunu bildirildi. 

kobani-peşmerge-gidiyor.jpg

Pazar gün içerisinde BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo da Kobani'nin Doğu ve Batı cephesindeki çatışmaların yoğun olarak sürdüğünü, ABD öncüğündeki hava saldırılarının da devam ettiğini bildirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Helgurt Hikmet, Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani'ye 'beş gün veya bir hafta sonra geçeceğini' söylüyor.

Hikmet, kaç kişilik bir Peşmerge gücünün Kobani'ye gideceğine dair soruya, "Ne kadar Peşmerge gideceği konusunda bir şey diyemem ama küçük bir sayı gidecek" yanıtını verdi.

Peşmerge güçlerinin Kobani'deki olası kalma süresiyle ilgiliyse Hikmet, 'Kobani'nin IŞİD'den temizlenene kadar orada kalacaklarını' söyledi.