KOBANİ'de IŞİD'in intihar saldırısı düzenlemesinin ardından çok şiddetli çatışmalar yaşanırken ABD'den gelen son dakika açıklama Ankara'ya bir şok daha yaşattı. 
PKK'nın Suriye'deki kolu olarak görülen YPG ve PYD'ye silah yardımı yapan Amerika, yaptığı yeni açıklamayla PYD'yi destekleyeceğini ilan etti. 

  13.00 MÜRŞİTPINAR'DA KIYAMET KOPUYOR  

Amerika'nın PYD'ye havadan silah ve tıbbi yardım yapmasının ardından Kobani’de IŞİD’le ile PYD güçleri arasındaki çatışmalar Mürşitpınar yakınlarında yeniden şiddetlendi. 

Kobani’nin doğu girişinden dumanlar yükseldiği bilgisi geliyor.

ABD IŞİD'E SİLAH ATTI

Türkiye'nin itirazlarına rağmen YPG'ye uçaklarla silah atan ABD ölümcül bir hataya imza attı. ABD yanlışlıkla YPG yerine IŞİD mevzilerine silah yardım paketini attı. Bu durum farkedilince de malzemeler IŞİD'in eline geçmesin diye bombaladı. 

12.00 PEŞMERGE NE ZAMAN GİDECEK?

Türkiye Kobani'ye gidecek Peşmerge'ye koridor açmak için razı olurken Kuzey Irak yönetimi zamanı belirlemek için zirve yapıyor. 

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir ile İçişleri Bakanı Kerim Şengali gönderilecek Peşmerge sayısını ve zamanını belirleyecek. 

Kobani'ye yollanacak olan Peşmergeler yanlarında ağır silahlar da götürecek. 


  ABD'DEN ANKARA'YA İKİNCİ ŞOK
BU KEZ PYD AÇIKLAMASI   

PYD'nin ABD'nin gözündeki konumuyla ilgili flaş açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf'dan geldi. Harf, ülkesinin PYD ve PKK’yı ayrı örgütler olarak gördüğünü söyledi ve “IŞİD ile savaşan PYD gibi Kürt grupların desteklenmesinin çok önemli olduğuna inandığımızı Türklere açıkça belirttik” dedi.

Marie Harf, "Türkiye bu koalisyonda kilit bir rol oynuyor ve birçok konuda önemli adımlar attı. Türkiye'yi çok çok yakın bir partner olarak görüyoruz" dedi.

    TÜRKİYE U DÖNÜŞÜ YAPTI   

İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobani politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı.

Yazıda, Türkiye'nin, "şaşırtıcı bir U dönüşüyle" ABD'nin baskılarına boyun eğdiği ve topraklarını Kobani'ye geçmek isteyen Iraklı Kürt peşmergelere açtığı belirtildi.

Gazete, Ankara ve Washington arasında Kobani üzerinden haftalardır gerilim yaşandığını ve Türkiye'nin dönüşüyle bu gerilimin yatıştığını öne sürdü.


TÜRKİYE'YE SİLAH YARDIMINI HABER VERDİK

ABD önceki gece PKK uzantısı YPG'ye havadan ağır silahların da olduğu yardım paketleri atmıştı. Bu gelişmeye Ankara sessiz kalırken ABD sözcüsü Türkiye'nin 'silah atılacağı' konusunda bilgilendirildiğini açıkladı. Bilgi ise bizzat ABT Başkanı Barack Obama tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiş. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuyu görüştüğünü belirten Harf, görüşmelerinde Türkiye'ye, "IŞİD'e karşı mücadele eden bu savaşçıların havadan yardımlarla desteklenmesinin önemi konusunu açıkça belirttiklerini" bildirdi.

SİLAHLAR GELİNCE KIYAMET KOPTU

Amerikan Savunma Bakanlığı dün bir açıklama yaparak, Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden gönderilen silah, askeri mühimmat ve tıbbi malzemelerin hava yoluyla Kobani'ye ulaştırıldığını duyurmuştu.

Bu gelişmenin ardından IŞİD militanları, Türkiye saatiyle 18.00 civarında saldırıya geçti. Kobani’de biri Mürşitpınar sınır kapısı yakınında olmak üzere bomba yüklü iki araç patladı. 

kobani-intihar-saldirisi.jpgKobani'deki büyük patlamalar kamuyounda "cephane patlaması" olarak yorumlanmıştı. Patlamalarım imha edilen intihar saldırısı düzenleyen araçlardan kaynaklandığı ortaya çıktı. 





YARALILAR TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Patlamalar ve çatışmada yaralanan 11 kişi akşam saatlerinde Mürşitpınar Sınır Kapısı'na getirildi. Kimlik kontrolünden sonra Türkiye'ye alınan yaralılar Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Anadolu Ajansı, yaralılardan üçünün durumunun ağır olduğunu bildirdi. 

kobani-yaralilar.jpg

3 SAATLİK YOĞUN ÇATIŞMA

IŞİD ile YPG arasında yoğun geçen 3 saatlik şiddetli çatışmaların ardından koalisyon güçlerine ait savaş uçakları havalanıp bombardıman yaptı. Güney cephesine yönelik gece saat 23.50'de gerçekleşen bombardımanın ardından çatışmalar daha da şiddetlendi. 

kobane-son-durum-intihar-saldirisi-kobani.jpg

48 SAATE PEŞMERGE KOBANİ'DE

Dün Türkiye gündemine sarsan yeni bir gelişme de Peşmerge konusunda yaşanmıştı. Türkiye Kobani'ye geçmesi için Peşmerge'ye koridor açtı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasıyla ortaya çıkan bu yeni durum, Kobani'deki tüm hesapları bir daha değiştirdi. 

Mesud Barzani'nin Peşmerge'nin geçişine izin verilmesi için bizzat Ankara'dan istekte bulunduğu ortaya çıkmıştı. Üst düzey bir KDP yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge güçlerinin 48 saat içinde Kobani'ye ulaştırılması talimatını verdi. 

PYD’nin Eşbaşkanı Asya Abdullah, ise yaptığı açıklamada, peşmerge güçlerinin şu ana kadar Kobani’ye girmediğini söyledi. Kaç peşmergenin Kobani’ye gireceği ya da girişin nasıl olacağı yönünde şimdiye kadar kendileriyle bir temasta bulunulmadığını açıkladı.

KOBANİ KORİDORU

Türkiye Kobani'ye geçişler için Peşmerge'ye kapı açılacağını duyurmuştu. Silah ve peşmerge birliklerinin Kobani'ye geçişi için kullanılması muhtemel iki rota bulunuyor:

1. Rota: Bu rotanın kullanılması halinde silah ve askeri güçler, Irak'ın kuzeyindeki Zaho sınır kapısından Şırnak'ın Silopi ilçesine sokulacak ve İpek yolu olarak bilinen uzun hat kullanılarak Kobani'ye ulaştırılacak.

2. Rota: Silah ve peşmerge güçlerinin Irak-Suriye sınırındaki Fişhabur sınır kapısından geçerek, Suriye'nin kuzeyindeki PYD kontrolü altında olan Rasulayn (Serekaniye) sınır kapısından Şanlıurfa'nın Ceylanpınar'a ilçesine girmesi, ve buradan Viranşehir yoluyla Kobani'ye ulaştırılması. Bu rota, daha önce PYD lideri Salih Müslim'in açılmasını istediği Serekaniye-Kobani koridorunun geçtiği rota. PYD'nin ilan ettiği Cezire kantonunda bulunan silah ve silahlı güçlerin organize olarak geçişi için bu rotanın kullanılması mümkün.

kobani son durum peşmerge ve silahların kobani'ye geçiş rotaları belil oldu.jpg

İKİ KAPI KULLANILAMIYOR

Mardin'in Nusaybin sınır kapısının karşısında bulunan Kamışlı'nın kontrolü büyük oranda PYD'de olsa da sınır kapısı Suriye rejiminin kontrolünde. Bundan dolayı bu kapının kullanılma ihtimali düşük.

Akçakale sınır kapısının karşısında yer alan Tel Abyad sınır kapısı ise IŞİD'in elinde olduğu için kullanılamıyor.



KOBANİ'YE ABD HANGİ SİLAHLARI ATTI?

Irak Kürt yönetiminin Süleymaniye kentinden KYB’li bir kaynak, Kobani’ye; BKC ağır makinalı tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini açıkladı. 

KYB'li kaynak, PYD'nin silahlı kanadı YPG’nin daha önce bu tarz silahlar istediği için bunların Kobani'ye gönderildiğini söyledi.

TÜM SİLAHLAR ABD MALI

Kobani'den Al Jazeera'ya konuşan bir kaynak ise "Silahlar Kobani’nin batısına atıldı. Antitank mayın, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahlar. Tüm silahların ve tibbi malzemeler ABD malı" ifadelerini kullandı.

SİLAHLARI KİM GÖNDERDİ? KAVGA ÇIKTI

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kobani’ye silah ve askeri malzeme gönderdiğini ret ederek,  “Maalesef KYB politbüro’dan yapılan açıklama gerçekleri olduğu gibi yansıtılmıyor” denildi.

BİZ GÖNDERDİK

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün Erbil Uluslararası Havalimanı’nda, ABD uçaklarına yüklenen 21 tonluk silah ve mühimmat yardımı, 28 paraşütle Kobani’ye hava sahasından bırakıldı.”

Açıklamada, “KYB bu hassas süreçte bu tür pazarlıklara girmemeli. Sadece KYB değil, bütün Kürdistan halkının kalbi Kobani için atıyor” ifadeleri kullanıldı.

KYP İSE BİZ GÖNDERDEK DİYOR

KYB politbürosu’ndan yapılan yazılı açıklaması ise şöyle:

“Terörle mücadele güçlerimizin aracılıyla 10 günlük bir çalışama sonucu olarak bugün ABD’yle işbirliği içinde saat 02:15’de KYB’nin kendi yardımı olan 24 ton silah ve mühimmat, kobani’ye ulaştırıldı. Umarız KYB’nin YPG savaşçılarına yaptığı yardımlar, Kobani’ye diğer yardımların kapısını açar.”