Remziye Karakuş'un haberi

Türkiye’de yıllarca asker ve PKK arasındaki çatışmaların arasında tercihe zorlanmış ve tercih yaptığında da ötekinin tokadını bütün sertliğiyle yüzünde hissetmiş bir millet;Kürtler…Geri bırakılmışlığın, acıların, dağlarına gelen bahardan bihaber, her gün barut kokusuyla uyanmaya mecbur bırakılmış bir halk…

O masum halk, asla tarafı olmadıkları ve ne yazık ki ortasında oldukları bir savaşın içinde yaşam savaşı verdi yıllarca ve hala veriyor. Çözüm süreciyle birlikte, çocuklarının adının bile barış ve umut  konulduğu o topraklarda yeniden umutlar yeşerdi. Askerinin de PKK’lısının da aynı halayda kendine yer bulduğu bir ortam sağlandı. Ancak karanlık bir el o masum halkı yeniden kanın, gözyaşının hiç durmadığı, 1980’li ve 90’lı yılların o karanlık ve acımasız yüzüyle baş başa bırakmak istiyor.

Bugün Türkiye’de Kürtlere yardım edilmiyor diye Kobani’yi bahane edip sokağa çıkan, ev, işyeri dükkan ne varsa yakıp yıkan, insanların canlarına kast eden gençler, en büyük zararı Kürtlere verdiklerinin farkında değil. Güneydoğu’da şimdiye kadar yapılan eylemlerde hiç yapılmayan bir şey yapıldı; Marketler yağmalandı…

Peki bu eylemlerle ne yapılmaya çalışılıyor? Haber7’ye özel açıklamalarda bulunan Güneydoğu’nun önde gelen Siyasetçi, akademisyen, işadamı, STK’lara göre bu eylemlerin iki amacı var. Biri Çözüm sürecini bitirmek; diğeri ise HDP ve HÜDA PAR arasında bir çatışma çıkarmak…

İşte o açıklalamar:

GALİP ENSARİOĞLU (AK Parti Diyarbakır  Milletvekili):

ASIL AMAÇ HDP VE HÜDA PAR’I ÇATIŞTIRMAK

Ensarioğlu, Kobani eylemleriyle Türkiye’de özellikle Diyarbakır’da HÜDA PAR ve HDP arasında bir çatışmaya dönüşecek ve radikal İslam’ı kışkırtıp silahlandıracak bir tarza dönüştürmek istendiğini ve bunun özellikle uluslararası güçler tarafından tertiplendiğini söyledi.

Güneydoğu’da ve Türkiye’nin bir çok şehrinde düzenlenen eylemlerin haklı, fakat yönteminin yanlış olduğuna vurgu yapan Ensarioğlu; ‘’Devletimiz Kobani için yapılacak herşeyi yapıyor. Buna rağmen eksik görünen  bir kısım şeyler varsa tepki gösterilir. Ancak tepkiyi şiddete dönüştürmek yakmak yıkmak, öldürmek kabul edilebilecek bir şey değil’’dedi.

MEHMET EMİN EKMEN ( AK Parti Batman Milletvekili):

ÖCALAN’A HAYIR DİYEMEYEN PKK KOBANİ’Yİ BAHANE EDİYOR

En çarpıcı tespit ise AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’den geldi. Ekmen’e göre Öcalan’ın liderlik gücü ve kendi tabanındaki kabulü karşısında açıkça Çözüm Sürecine ‘hayır’ diyemeyen PKK kadroları, Kobani üzerinden harekete geçti.

Ekmen’in dikkat çektiği diğer konu ise Kobani diye başlayan eylemlerin birden bire PKK ve HÜDA PAR çatışmasına dönüşmüş olması…Mesele Kobani ise HÜDA PAR’lıları hedef almak neyin nesi diyen Ekmen’e göre bu bir provakasyon, Kobani üzerinden bir PKK ve Hizbullah çatışması çıkartılmaya çalışılıyor. 

YASİN AKTAY (Ak Parti Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcıs) :

MESELE KOBANİ DEĞİL, ÇÖZÜM SÜRECİ

Eylemleri hem Sosyolog hem de siyasetçi kimliğiyle değerlendiren Aktay ise ilginç bir öneride bulundu. Aktay: ‘’Kobani eylemlerinin hiçbir mantığı yok. Bu aslında psikiyatristlere havale edilmesi gereken bir olay. Kobani’de sergilenmesi gereken tavır, Kobani’ye yardım eden tek ülke Türkiye’ye karşı sergileniyor. Eğer amaç Kobani’ye destekse o zaman okullar, kütüphaneler ve yetimhaneler neden yakılıyor? Mesele Çözüm sürecini bitirmek'' dedi.

MAZHAR BAĞLI ( AK Parti MKYK Üyesi) :

BU EYLEMLER BİR SUKAST GİRİŞİMİDİR

Bağlı da bu eylemlerin uluslararası bir güç tarafından tertip edildiğini düşünenlerden. Bağlı PKK’nın kullanılmaya çok müsait bir yapıda olduğunu ve bunun diğer devletler tarafından çok rahat kullanıldığını söyledi. Bu eylemlerle Türkiye’nin imajına bir suikast düzenlenmeye çalışıldığını, Türkiye’nin, bölgenin pek çok sorununa rağmen, istikrarlı bir şekilde kendini ve siyasi sistemini korumasını hazmedemeyen bazı çevrelerin bunalım çıkarmaya çalıştığını savunan Bağlı, Türkiye’deki temel sağduyunun bu olayların huzur bozmasına izin vermeyeceğini anlattı.

HİLMİ AYDOĞDU ( DTK Başkanlık Divanı Üyesi) :  

ÇÖZÜM SÜRECİNİ KORUMAK HERKESİN GÖREVİ

Kobani’de büyük bir insanlık dramı yaşandığını, IŞİD’in sadece Kürtler için değil, bütün insanlar için bir tehdit unsuru haline geldiğini söyleyen Aydoğdu, Türkiye’nin IŞİD’e karşı somut ve net bir tavır alması gerektiğine vurgu yaptı. Kürtlerin psikolojisini ve olayların neden bu duruma geldiğini iyi anlamak gerektiğini söyleyen Aydoğdu, devlet büyüklerini kışkırtıcı ifadeler kullanmamaları yönünde uyardı. Aydoğdu: ‘’Bugün Türkiye’de bir Çözüm Süreci var. Bu yılların verdiği bir emekle oluştu. Bu süreci korumak, heba olmasını önlemek herkesin görevi’’ diye konuştu.

MEHMET ALİ DÜNDAR ( Mardin MÜSİAD  Şube Başkanı):

HİÇ BİR ŞEY BUNU MASUM GÖSTEREMEZ

Dündar ise: ‘’IŞİD terörüne karşı sağduyulu her vatandaşın tepki göstermesi gerektiğini, ancak gençleri sokaklara salıp, yakıp yıkarak, insanların canına kast ederek tepki göstermenin doğru olmadığını söyledi. Dündar yağmalama olaylarına da dikkat çekerek: ‘’Bu bölgemizde ilk defa oluyor. Hiçbir şey bunu masum gösteremez’’ dedi.  Dündar: ‘’Bu işi organize edenlerin vebali çok büyük. Sokağa çıkan gençler kontrolsüz çıkıyor.  Hiçbir kontrol olmadan çıkarılan gençlerin arasına provokatörler girdi. Demokratik tepki bu değil, biz bunu reddediyoruz’’.

HASAN ARGÜNAĞA( Batman MAZLUM-DER Şube Başkanı):

KARANLIK BİR EL FARKLI GÖRÜŞTEKİLERİ BİRBİRİNE DÜŞÜRÜYOR

Argünağa ise bölgede derin bir gücün, karanlık bir elin farklı düşüncedeki grupları birbirine düşürmeye çalıştığını ve herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi. Çözüm Sürecini sonuna kadar savunduklarını belirten Argünağa bölgede artık şiddet istemediklerini şu sözlerle anlattı: ‘’Hastanelerin, okulların yakılmasını kimse tasvip etmiyor. Kobani’nin içinde bulunduğa duruma tepki göstermek normal bir durum, ancak tepkilerin de demokratik yollarla gösterilmesi en doğrusudur.

NECAT NASIROĞLU (Batman Sinka Aşireti büyüğü):

ALLAH BUNLARI ISLAH ETSİN

Batman’ın önde gelen aşiretlerinden Sinka’nın aile reisi Necat Nasıroğlu da yaşanan olaylara tepkisini şu sözlerle ifade etti: ‘’Kobani eylemlerinde tepki gösterme yöntemi kesinlikle yanlış. Gasp etme, talan etme, yakıp yıkma, cana kıyma bunlar kabul edilebilecek şeyler değil. Buna hiç kimsenin hakkı yok. Bunların dinimizde de yeri yok. Cenabı Allah bunları ıslah etsin. Bir an önce bu güzel ülkemize barışı nasip etsin’’.

Kaynak: Haber7