12 Ocak’ta da Cenevre’de 5’li zirve toplanacak. Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek. Akıncı ile Anastasiadis, BM gözetiminde İsviçre’nin Montpelerin kentinde görüşüyordu. Ancak taraflar buradan uzlaşıya varamadan ayrılmıştı. Liderler, müzakerelere devam etme ve müzakerecilerinin de çözülemeyen bütün konularda ilerleme sağlamak amacıyla temas kurmalarını kararlaştırmıştı. Liderlerin ayrıca, mümkün olan en kısa sürede “kapsamlı çözüm ortak hedefi” doğrultusunda buluşacakları belirtildi.
Öte yandan 12 Ocak’taki konferansa Türkiye, Yunanistan, KKTC, GKRY ve BM’nin katılması öngörülüyor. Bir diğer garantör ülke olan İngiltere’nin de konferansa katılması değerlendiriliyor. Gerekli görülmesi hâlinde ilgili diğer taraflar da konferansa davet edilecek. Yeni BM Genel Sekreteri seçilen eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres’in de zirveye katılması bekleniyor. Guterres, 5 yıllık görevine 1 Ocak 2017’den itibaren başlayacak. 8. Genel Sekreter Ban Ki-mun, 31 Aralık’ta görevden ayrılacak. 

HEP BİR ADIM ÖNDEYİZ
Kıbrıs meselesinin çözümünde şimdiye kadar hep bir adım önde olan Türk tarafının bu politikasını sürdüreceği değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın “Bugün de bir adım önde olma politikamız devam ediyor. Burada iki toplumlu ve iki tarafın siyasi eşitliğin esas alan bir modelin esas alınması gerekiyor. Kıbrıs konusunda çözüme çok yaklaştığımızı ifade edebilirim” demişti.