PKK'nın çatı örgütü KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, IŞİD saldırısı altında olan Türkiye sınırındaki Kürt kasabası Kobani’de yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. 
Açıklamada AK Parti hükümetine 'insani koridor' açın çağrısı yapan KCK, koridor açılmasını çözüm süreci için şart koştu.

HÜKÜMETİ SUÇLADILAR

Açıklamada ayrıca, Kobani’ye destek için yapılan ve 23 kişinin öldüğü eylemlerden AK Parti hükümetini sorumlu tuttu. Eylemler sırasında okulların yakılması, Atatürk büstlerine saldırı ve yağmalama gibi olayları da “kesinlikle kabul etmedikleri” belirtildi. KCK’ya göre, bunları yapanlar provokatör.
Kobani eylemleri sırasında HDP ile karşı karşıya gelen Hüda-Par için de KCK’nın uyarısı vardı. Açıklamada, “Hüda-Par saldırılarını ve katliam girişimlerini derhal durdurmalıdır” denildi.

İNSANİ KORİDOR YENİDEN GÜNDEMDE

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, Türkiye'nin PYD lideri Salih Müslim'e Kobani'ye destek için "Serekaniye'den Kobani'ye koridor" sözü verdiğini ama bu sözü tutmadığını ileri sürmüştü. 

suriye_kobani_serekaniye_tel_abyad_788_442_-(1).jpg
HARİTA KAYNAK: ALJAZEERA TÜRK

Karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor PYD'nin kontrolünde bulunan ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serekaniye'den (Rasulayn) başlıyor. Ancak, Kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve IŞİD'in denetiminde olan bir ilçe var: 

Akçakale'nin karşısında yer alan Tel Abyad. Koalisyon uçaklarının da hedef aldığı Tel Abyad'da IŞİD hakimiyeti sürüyor. Bu nedenle koridorun Suriye içinde açılması zor görünüyor. Bu noktada da, koridorun, sınırın Türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor. Serakaniye- Kobani koridoru Kobani'deki PYD güçlerine destek gidebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu desteğin mahiyeti belirsiz. Türkiye topraklarından neyin ya da kimlerin destek için geçeceği konusunda bir açıklama yok. Bu konuda tek net açıklama Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'den geldi. Barzani, Kobani'ye coğrafi zorluklar nedeniyle yardıma gidemediklerini açıklamıştı.