Yeni öğretim yılı bugün başlarken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) veKCK'nın ana dilde eğitim için yaptığı bir haftalık boykot çağrısı Hakkari'nin bazı ilçelerinde etkili olurken, Güneydoğu ve Doğu'nun büyük bir bölümünde etkili olmadı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde il merkezlerinde genellikle uyulmadığı gözlendi. Diyarbakır'da 2015- 2016 eğitim ve öğretim yılının başlaması ile bugün bin 568 okulda 19 bin 452 öğretmen ile 460 bin 724 öğrenci ders başı yaptı. KCK'nın çağrısını emir telakki eden Demirtaş ise çocuklarını eğitim öğretimi boykot ederek okula göndermedi.

DEMİRTAŞ DA BOYKOTA UYDU, ÇOCUKLARINI GÖNDERMEDİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Eğitim- Sen'in boykot çağrısının ardından bugün çocuklarını okula göndermedi. Avrupa'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, boykot çağrıları üzerine bugün çocukları Diyarbakır'da ilkokul öğrencisi Dilda ile ortaokul öğrencisi Delal'i okula göndermediği belirtildi. Demirtaş, geçen yıllarda da yapılan boykot çağrısı üzerine çocuklarını okula göndermemişti.

BOYKOTA KATILIM YOK DİYEBİLİRİZ

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, her yıl DTK tarafından ana dilde eğitime dikkat çekilmesi amacıyla yapılan 1 haftalık okulların boykot edilmesi ile ilgili çağrının destek bulmadığını belirterek, "Şu anda boykot ile ilgilyi bir sıkıntı yok. Boykota katılım yok diyebiliriz" diye konuştu. Diyarbakır'ın zaman zaman olayların sürdüğü merkez Sur İlçesi'nde okullara katılım oranının düşük olduğu görüldü. Merkez Bağlar İlçesi'nde ise katılımın yüzde 50'lerde kaldığı belirtildi.

BATMAN'DA KATILIM YÜZDE 80

Batman'da yeni eğitim yılının ilk gününde öğrencilerinin yüzde 80'inin okula geldiği  belirtildi. Site Mahallesi'ndeki Atatürk İlkokulu'nda açılış törenine katılan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, sorunsuz eğitim- öğretim yılına başladıklarını söyledi. Çelik, "Öğretmen açığının olmadığı illerden biri de Batman'dır. 800'e yakın öğretmenimiz başka illere atandı. Yerlerine ise bu yıl bin 400 öğretmen ataması yapıldı. Yeni eğitimcilerimizin çoğu göreve başladı. Öğrencilerimiz artık okul yolunda. Yeni eğitim- öğretim yılının başarılı olmasını diliyorum" dedi. 

CİZRE'DE OKULLAR BOŞ KALDI

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde okulların boş kaldığı görüldü. 4- 12 Eylül tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve yaşanan olayların ardından bugün Cudi, Sur, Nur, Yafes mahalleleri başta olmak üzere okullara öğrencilerin gitmediği görüldü. Bu arada ilçenin köylerinde ise eğitim yılının sorunsuz başladığı belirtildi.

HENDEK VE BARİKATLAR KORKUTTU

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Bener Cordan İlk ve Ortaokulu ile İdil Anadolu Lisesi'ne giden yollara daha önce açılan hendekler ve barikatlar nedeniyle araçlarla ulaşım sağlanamadı. Hendek ve barikatlara patlayıcı yerleştirilmiş olabileceği ihtimaline karşılık öğretmenlerin büyük bölümü de bu okullara gitmezken güvenlik güçleri ise okulların önünde önlem aldı.

SİLVAN'DA HENDEKLER YÜZÜNDEN OKULA GİDEMEDİLER

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde  sık sık olayların yaşandığı ve PKK'lıların barikat ve hendeklerle sokakları kapattığı Tekel, Mescit, Konak, Feridun Mahallesi'nde de öğrenci ve öğretmenler okula gidemedi. Daha önce sokağa çıkma yasağı da ilan edilen 4 mahalledeki okullarda eğitim alan yaklaşık 6 bin öğrencinin, barikat ve hendekler nedeniyle okula gidemediği belirtildi. İlçenin diğer mahallelerinde ise eğitimde bir sorunun yaşanmadığı ifade edildi.