Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK ana davasında, aralarında HDP'li 8 milletvekilinin de bulunduğu 190 şüpheliye ilişkin dava sürüyor.
 
Dava kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan, "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" suçlarından 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen firari sanık Sarıkaya, Norveç'te gözaltına alındı. Mahkeme, Adalet Bakanlığına Sarıkaya'nın Türkiye'ye iade edilmesi talebiyle yazı gönderdi.
 
 DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI TALEBİ
 
Mahkeme, tahliye olduktan sonra 1 Kasım 2015'te 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde HDP'den milletvekili seçilen Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım'ın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasa'nın 83. maddesine istinaden "dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulması"na karar verdi.
 
Bu kapsamda hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.
 
GÜLTAN KIŞANAK'IN DOSYASI DA EKLENDİ
 
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın dosyasının da  KCK ana davasıyla birleştirilmesine karar verdi.
 
İDDİANAME
 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 190 sanık hakkında, "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezası isteniyor.