Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en büyük finansörü olan firari iş adamı Akın İpek'in şirketi Koza-İpek Holding'le ilgili incelemeler devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "FETÖ yöneticisi olmak", "Terörizmin finansmanı", "Zimmet" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" yürüttüğü soruşturma kapsamında, yönetimine kayyum atanan Koza-İpek Grubu'nun mercek altına alınan hesaplarında usulsüzlükler de bir bir ortaya çıkarılıyor.

4 RAPOR SONRASI HAREKETE GEÇTİLER

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonrasında hazırlanan 4 ayrı rapor, şirketlerde 840 milyon liralık usulsüzlüğü de gün yüzüne çıkardı. Hazırlanan raporlar doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulurken şirketlere atanan kayyum heyeti de harekete geçti. Kayyum heyeti, SPK'nın savcılığa gönderdiği 4 raporu istedi. Kayyum heyetinin, yapılan usulsüzlüklerle halka açık şirketlerde hissesi bulunan yatırımcıları zarara uğratan İpek
ailesine dava açacağı öğrenildi.

KÜÇÜK HİSSEDARA DAĞITILACAK

Kayyum heyeti, dava kapsamında 840 milyon liranın İpek ailesi tarafından geri ödenmesini talep edecek. Söz konusu 840 milyon liranın ise zarara uğrayan küçük hissedarlara temettü olarak dağıtılması sağlanacak. Daha önce de İpek ailesinin küçük yatırımcıları zarara uğratmak suretiyle lüks içinde yaşadığı ortaya çıkarılmıştı. Bu paralarla alınan 25 milyon lira değerindeki lüks otomobiller de açık ihale yoluyla satışa çıkarılmış ve bu ihaleden elde edilen para, küçük hissedarlara dağıtılmıştı.

Kalem kalem vurgun

İpek ailesinin yaptığı ve SPK uzmanlarınca raporlanan usulsüzlükler şöyle:
* 2009-2015 yılları arasında 170 milyon 537 bin 246 liralık bağış, şirketle ilişkili olan Koza İpek Vakfı ile İpek Üniversitesi'ne yapıldı.
* Yönetim Kurulu Üyesi olan İpek aile fertlerine 2010-2015 yılları arasında 107 milyon 314 bin 302 lira fazladan maaş ödenerek haksız menfaat sağlandı.
* Kurgu ihale yoluyla ve hileli işlemlerle İKA Akademi üzerinden İpek Üniversitesi'ne 70 milyon dolar (210 milyon lira) aktarıldı.
* Holding bünyesindeki zarar eden basın yayın organlarına halka açık şirketler üzerinden 353 milyon 153 bin 856 lira verildi