İstanbul’un kayıp adası olarak bilinen Vordonisi’nin  gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversitenin ortak çalışma  yürüttüğü bildirildi.

Maltepe Belediyesi'nden yapılan açıklamada, sualtı araştırmacısı ve  arkeologlardan oluşan ekibin, belediye öncülüğünde tarihi batık adanın UNESCO  Dünya Kültür Mirası’na kabul edilmesini hedeflediği kaydedildi.
Adanın tarihinin yaklaşık 1200 yıl öncesine dayandığı ve 1010 yılında  meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kaldığı bilgisi verilen  açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Vordonisi adasının, Maltepe Belediyesi öncülüğünde, İstanbul  Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Dr.  Hakan Kaya, Uludağ Üniversitesi arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin,  Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Bilir,  sualtı araştırmacısı gazeteci Gökhan Karakaş, Deniz Biyoloğu Mert Gökalp,  Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat’tan oluşan bir ekiple gün  yüzüne çıkartılması amaçlanıyor. Yapılacak çalışmayla adanın tüm özellikleriyle  keşfedilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Unesco’ya bir  çalışma sunulacak. Sonraki aşama ise batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası  listesine alınması ve turizme açılması."

Açıklamada Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın, "Topraklarımızın  altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini  bilmemiz gerektiği mesajını veriyor. İlçemizin doğal güzelliklerinin  keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak  üzerimize düşeni yapıyoruz. Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem  sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik, hem de sismik açıdan değerli  veriler sunacak" dediği kaydedildi.