Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Köçekli ve Karadedeoğlu köylerinde etkili olan hortum nedeniyle 3 ev yıkılarak tamamen kullanılmaz hale gelirken, 40’a yakın evde ise hasar oluştu. Ayrıca hortum nedeniyle çok sayıda araç ve güneş enerjisinde de hasar meydana geldi. Enerji nakil hatlarında da büyük tahribata yol açan hortum nedeniyle 12 köye elektrik verilemezken, TEDAŞ yetkilileri kopan nakil hatlarını tamir etmek için çalışmalara başladı.

Taşköprü’de etkili olan hortum, yerleşim alanlarının yanı sıra ormanlık alanda da çok sayıda ağacın yıkılmasına neden oldu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla koruma altında bulunan asırlık tarihi çınar ağacı hortum nedeniyle ortadan ikiye ayrıldı.

HORTUMUN YARALARI SARILMAYA ÇALIŞILIYOR
Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, evleri yıkılan aileler için köy merkezine iki adet çadır kurdu. Evleri hasar gören bazı aileler de komşularına sığındı. Hortum nedeniyle büyük dehşete düştüklerini belirten köylüler çok korktuklarını ve büyük maddi zararlarının olduğunu ifade ettiler.

“YARALAR, EN KISA SÜREDE İNŞALLAH SARILACAK”
Hortumun yaşandığı köylerdeki yaraların en kısa sürede sarılacağını söyleyen Taşköprü Belediye Başkanı Yardımcısı Ceyhun Çorbacı, “Köylerimize geçmiş olsun diyoruz. Bu Allah’tan gelen bir afettir. İnşallah bu yaralar kısa zamanda Kaymakamlığımız ve Belediyemiz olarak elimizden geldiğince kısa sürede sararız. Bu hasarı en kısa sürede telafi ederek köylerimizi eski durumuna getiririz. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Muhtarlarımızdan köylülerimizin herhangi bir ihtiyaçları veya talepleri varsa Taşköprü Belediyesi olarak elimizden gelen her türlü fedakarlığı göstermeye hazırız” dedi.

Siyah bir bulut şeklinde iki dakika süren bir fırtına çıktığını söyleyen Köçekli Köyü Muhtarı Satılmış Tuna ise, “Her tarafı toz duman kapladı. Arkadaşlar, yıkılan evden yarım saat önce canı sıkılınca hava almak için evden dışarı çıkmışlardı. Aile, evden dışarı çıkınca yarım saat sonra hortum nedeniyle evde yıkıldı. Allah’tan can kaybımız yok. Ayrıca köyümüzde 35’den fazla evin çatıları uçtu, ormanlık alan ise 200 metre çapında ağaçlar yıkıldı. Hortum, komple köyümüzde ne varsa yıkıp geçti. Kalın ağaçları ortasından doğru yarmış. Tek tesellimiz can kaybının yaşanmamasıdır” diye konuştu.

Hortumun ormanlık alanlara da büyük zarar verdiğini açklayan Karadedeoğlu köyü sakinlerinden Satılmış Göksu da, “Cuma günü gece meydana gelen hortumda yaklaşık 100 yıldan fazla çamları devirdi. Bu çam ağacı, koruma altında bulunuyordu. Ama hortum, hepsini yıkıp geçti. Ormanlık alanlar fırtınadan zarar gördü. Ayrıca mezarlıklar da fırtına nedeniyle zarar gördü. Yıkılan ağaçlar, mezarların üzerine düştü. Bu yüzden mezarlar da zarar gördü. Evlerimizin yanında araçlarımız bulunuyordu. Fırtına nedeniyle araçlarımız da zarar gördü” şeklinde konuştu.

Hortumun nasıl çıktığını anlatan ilkokul 2. sınıf öğrencisi Gülbahar Günaçık ise, “İlk başta hava kararmaya başladı. Gökyüzü iyice açılmaya başladı. Sonra aniden dolu ve yağmur başladı. Ondan sonra tüm bulutlar birleşti. Rüzgar nedeniyle dört tane hortum çıkmaya başladı. Hortum çıkınca çok korktum. 2-3 tane ev, hortum nedeniyle yıkıldı. Çok sayıda da ev zarar gördü” dedi.

Hortum yaşanan köylerde Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun ile Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan da incelemelerde bulundu.