Suriye’de Esad rejiminin stratejik konumdaki Halep şehrinin tamamını ele geçirmeye hazırlandığına dair haberlerin arttığı bir ortamda İran Devrim Muhafızları’nın seçkin Kudüs Gücü komutanı TümgeneralKasım Süleymani Moskova’ya gitti

İran Devrim Muhafızları’nın elit birimi olan Kudüs Gücü’nün komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani temaslar için Moskova’ya gitti. Süleymani’nin Rusya’ya ziyareti özellikle Suriye’nin savaştan önce en büyük kenti olan Halep’e Esad rejimi ile Şii Hizbullah, İran ve Iraklı müttefiklerinin Rus hava desteğiyle yakında büyük bir operasyon düzenleyeceğine dair söylentilerin arttığı bir döneme denk geldi. İran’ın Ortadoğu politikalarının şekillenmesinde önemli bir aktör olduğu belirtilen Süleymani, Batı basınında‘Kara Şövalye” olarak biliniyor.

PUTİN İLE GÖRÜŞME YOK

İngiliz Reuters haber ajansı, Süleymani’nin önceki gece Moskova’ya uçtuğunu yazdı. Haberi üç kaynağa dayandıran Reuters, Kasım Süleymani’nin Rus siyasi ve askeri yetkililer ile görüşeceğini belirtti. Haber ajansına konuşan üst düzey İranlı bir güvenlik yetkilisi, “General Süleymani Moskova’ya S-300 füze sistemlerinin teslimatı ve daha fazla askeri işbirliği konularını ele almak üzere gitti” diye konuştu. Kremlin’den bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in programında Kasım Süleymani ile görüşmenin yer almadığını söyledi.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Bu arada muhalifler, Esad rejimi ve terör örgütü PKK bağlantılı PYD arasında bölünmüş olan Halep kenti çevresindeki çatışmalar şiddetlendi. Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi dün yaptığı açıklamada bu hafta en az 210 savaşçının bölgede öldüğünü duyurdu. Gözlemevi, ölenlerden 82’sinin rejim ve müttefikleri, 94’ü El Nusra Cephesi, 34’ünün de IŞİD üyesi olduğunu duyurdu. İngiliz Times gazetesi Esad rejimi ve İran’ın Halep kentine kapsamlı harekât için kentin güneyine yığınak yaptığını, yüzlerce rejim askeri Lazkiye’den bölgeye gönderildiğini, İran’ın da yerel kaynaklara göre bin asker yolladığını yazmıştı. Halep harekâtının Cenevre’deki görüşmeleri tehlikeye atabileceği belirtiliyor.

Kasım Süleymani, İran’ın Ortadoğu politikalarının şekillenmesi açısından önemli bir isim. Irak’ta IŞİD ile savaşıp bizzat kuzeydeki Kürt yönetiminin savunmasında rol almıştı. İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’e bağlı olan Süleymani’nin Batı basınındaki lakaplarından biri ise ‘Kara Şövalye’.