CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve bazı MHP'lilere  ait görüntülerin kaydedilerek internette yayınlanmasına ilişkin soruşturma  kapsamında 12 kişi tutuklandı.
Aralarında  eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire  Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe,  eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Ankara Terörle  Mücadele Şube Müdürü Lokman Kırcılı'nın da bulunduğu 12 sanık, soruşturma  çerçevesinde ifade verdi.
Aralarında  eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire  Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe,  eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Ankara Terörle  Mücadele Şube Müdürü Lokman Kırcılı'nın da bulunduğu 12 sanık, soruşturma  çerçevesinde ifade verdi.


Cumhuriyet savcısınca ifadelerinin alınmasının ardından tutuklanmaları  talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen sanıkların, bu soruşturma  kapsamında da tutuklanmasına karar verildi.

FETÖ'DEN TUTUKLU

Sanıklardan Akyürek ve Yılmazer'in Hrant Dink suikasti davasından,  eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan'ın "Tahşiyecilere kumpas"  davasından, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Operasyon Şube Müdür  Yardımcısı Ahmet Ümit Seçgin, daha önce Ankara Emniyet  Müdürlüğü İstihbarat  Şubesinde görev yapan eski polis memurları Yılmaz Şimşek, Bahaddin Alaca,  Halil  Adalı ve Osman Gülbel'in FETÖ'nün "VIP dinleme" davasından, eski İstihbarat Daire  Başkan Yardımcısı Aktepe, eski Ankara İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hami Güney  ve eski Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürü Kırcılı da Ankara merkezli "usulsüz  dinleme" davasından tutuklu bulunuyor.

KASET SORUŞTURMASI

Baykal'a ait olduğu öne sürülen görüntüler, 6 Mayıs 2010'da internette  yayınlanmış, ardından Baykal, CHP Genel Başkanlığından istifa etmişti.

Eski MHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ekici, Osman Çakır, Ümit  Şafak, Deniz Bölükbaşı, Recai Yıldırım, Metin Çobanoğlu, Bülent Didinmez, eski  Genel Sekreter Cihan Paçacı ve eski Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ile  eski Milletvekili İhsan Barutçu'ya ait olduğu iddia edilen görüntüler de 21 Mayıs  2011'de medyaya yansımıştı.

İhsan Barutçu dışındaki isimler partideki görevlerinden istifa etmiş,  milletvekili adaylığından çekilmişlerdi. Partiden ihraç edilen Barutçu ise  bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde milletvekili seçilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, görüntülere ilişkin ayrı ayrı  soruşturma başlatmış ancak MHP'lileri ilgilendiren soruşturma dosyasını  yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Yetkisizlik  kararında aynı eylemler nedeniyle İstanbul'da da soruşturma yürütüldüğü  belirtilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma dosyasını yetkisizlik  kararı vererek tekrar Ankara'ya göndermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Baykal ve MHP'lilere ait olduğu öne  sürülen görüntülerle ilgili soruşturma dosyalarını, "özel hayatın gizliliğine  yönelik eylemlerin FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin şüpheler"  üzerine birleştirmişti.

Deliller üzerine şüpheler, geçmişte istihbaratta görev yapan polisler  üzerinde yoğunlaşmış ve çoğu polis 38 şüpheli tutuklanmıştı.

Ayrıca savcılığın talebiyle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında  olduğu 41 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Öte yandan, eski Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı görevlisi Mehmet  Demirbilek ile eski polis Abdül Köksal da gazeteci Haydar Meriç'in, Fetullah  Gülen aleyhinde Kitap yazacağının anlaşılması üzerine düzmece raporla dinlendiği  ve öldürüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklanmıştı.

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma  ofislerine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili dava kapsamında tutuklu bulunan  eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ve  aynı müdürlükte görevli polis memuru İlker Usta da aynı soruşturma kapsamında  geçen hafta tutuklanmıştı.