Azerbaycan'da, bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları anıldı.


Azerbaycanlılar, 1990 yılında yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için Bakü Şehitler Hiyabanı'na akın etti. Azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaşlar, şehit mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı. Bakü ve diğer bölgelerden gelen vatandaşlar şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Saat 12.00'de de Azerbaycan için canını veren bütün şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu boyunca Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, otobüsler siren ve korna çaldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de eşi Mihriban Aliyeva ve devlet erkanıyla Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret etti. Burada yapılan resmi törende Azerbaycan Milli Marşı çalındı ve Aliyev Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

- "Korku hissini o gün unuttuk"

20 Ocak şehitlerinin akrabaları da vatandaşlarla şehitliği ziyaret ederek 26 yıl önce kaybettikleri yakınlarını andı.

Şehit Alesger Gayıbov'un akrabası Salman Murguzlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada şehitliğe gelerek şehitlerin hiçbir zaman unutulmayacağını göstermek istediklerini söyledi. Murguzlu, "Bu vatan için canlarını feda eden evlatlar tarih boyu bu milletin kalbinde yaşayacaktır. Azerbaycan halkı korku hissini 20 Ocak günü ebediyen unuttu. Halk Sovyet ordusuna karşı çıkarak içindeki özgürlük aşkının hiçbir zaman ölmeyeceğini kanıtladı" dedi.

- "Kanlı Ocak"

1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı.

Mitingleri dağıtmak amacı ile 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerine giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişiyi ise yaraladı.

Şehitler, yüzbinlerin katılımıyla, gözyaşları içinde, kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla, Şehitler Hiyabanı'na gömüldü.

Azerbaycanlılar tam 26 yıldır her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.

AA