Konya’da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasında bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan kişiler, örgütün yapılanmasını anlattı. Onlardan biri olan A.K’nın anlattıkları dudak uçurttu:

“Kaldığım ev abisi namaz ve dini bilgi konularında çok zayıftı. evde hiç Kur’an okunmuyordu. Hadis ve benzeri dini konular konuşulmuyordu. Varsa yoksa Fethullah Gülen kitapları ve sohbet CD’leri vardı. Bol bol cemaate ait dergi ve gazeteler okunuyordu. Burs, himmet, kurban, bağış gibi isimler altında yardım topladım. Özel görüşme olduğu zaman telefonlar, bataryalar ve sim kartlar poşetlerin içinde balkona bırakılırdı. Benimle cemaate ait öğrenci evlerinde kalan, cemaatin kontrolü ve idaresindeki tanıdığım birçok arkadaşım hem devlet içerisinde hem de cemaat içerisinde yüksek mevkilere gelmeye başladı. Cemaat çığ gibi büyüyordu. Katılım had safhaya ulaşmıştı. 38 yaşındaki birini yüksek bir puanla kazandırıp istedikleri yere öğretmen atadılar. Uzun vadede plan yaparak birçok yere kendi adamlarını yerleştirdiğine, yeri geldiğinde soruları bile alarak kendi adamlarına dağıttığına yaşayarak kanaat getirdim. 


Dar gelirli bir kıza yardımcı olduğum için savunmam alındı. Sözde yargıçlar beni yargılamak istedi. ‘Biz hizmetin yargıçlarıyız. Eyaletten geldik. Sizi yargılayacağız’ dediler. Odadan çıkıp gittim. Toplantılarda, devlete ait üniversitelerde cemaat mensubu sayılarının artırılması söyleniyordu. Devlet üniversitelerine öğretim görevlisi olarak yerleşilmesi gerektiği talimatı verildi. 

Hekim isimli öğrenciyle bir gün yemeğe çıktığımda telefonunda Öcalan’ın fotoğrafını gördüm. Kendisine PKK ile ilgili bir sempatizanlığının olup olmadığını sorduğumda, ‘Var ağabey. Biz orada onlarla çalışıyoruz’ diye cevap verdi. Şaşırdığım için ‘Cemaat bunu biliyor mu’ diye sordum. Hekim de ‘Evet ağabey biliyorlar. Dağ kadromuzla görüşüp bizi seçtiler ve buraya getirdiler’ dedi.”

İtirafçı M.C. de “Cemaat içerisinde, başbakanlığı döneminde ‘Recep Tayyip Erdoğan ya kaçacak ya asılacak’ dendiğini duydum. Bu yapılanmanın Hükümete karşı bir komplo düzenlediklerini, bu komploları düzenlerken de vatandaşı kendi saflarına çekmek amacıyla Başbakan’ın kaçacağı ya da asılacağı şeklinde konuları dillendirdiklerini anlıyorum” ifadelerini kullandı.