Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2 damarına bypass yapılan 67 yaşındaki Bekir Demirtaş'ın kalbi 40 kez durmasına rağmen çalıştırıldı.
Mucize kabilinden hayatta kalan Demirtaş, yoğun bakım ünitesinde türkü söyleyerek teşekkür etti. Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Deller köyünde oturan evli ve biri erkek 9 çocuk babası Bekir Demirtaş, 3 Ekim günü göğüs ağrısı şikayeti ile Erzincan'a geldi ve Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.
Anjiyo yapılan 3 damarında yüzde 90 tıkanıklık tespit edilen Demirtaş, 4 Ekim günü Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk ve Opr. Dr. Ümit Kahraman, Asistan Dr. Şerif Yurt’tan oluşan ekip tarafından bypass ameliyatı yapıldı. Yoğun bakımdan 6 Ekim günü servise çıkmaya hazırlanan Demirtaş’ın kalbi bir anda durdu. Ameliyatın problemsiz geçtiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk, sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:
"Kalbin etrafında kan tahliyesine yarayan diren dediğimiz hortumları çektiğimizde Bekir amcanın kalbi durdu. Bu çok nadir görülen bir durum. O, diren kalbin dokusunu yırtmış. Ona bağlı kalp etrafında kan birikti ve kalbi durdu. Ameliyathaneye yetişmeyeceğini düşündüğümüzden yoğun bakımda acil şartlarda yeniden göğsünü açtık. Tüm ekip bir taraftan yardım etmeye çalıştı. Kalbi, yaptığımız ilaçlarla 10, 20 saniyelik periyotlar ile çalıştı. Akabinde tekrar durdu. Yaklaşık 1 saat içinde belki 40 defadan fazla kalbi durdu. Defalarca elektroşok uygulandı. Göğüs kafesini açtık, kalbini avuçlarımıza almak suretiyle açık masaj yaparak müdahaleyi gerçekleştirdik."
"Fakat hastamızın dönmediğini görünce, acil olarak ameliyathaneye aldık. Kalp, akciğer makinesine bağladık. İki damarına daha bypass uyguladık. Sonra kalbi tekrar çalıştı. Göğsü açık bir şekilde yoğun bakıma aldık. Bu esnada beyin hücreleri oksijensizliğe çok duyarlı. Uyanıklığı konusunda tereddütlerimiz vardı. Ama 3 günün sonunda uyandı. Sorunsuz bir şekilde solunum cihazını ayırdık. Şimdi hastamızı tekrar servise göndereceğiz. Durmuş bir kalbin 1 saatlik müdahale sonunda tekrar çalıştığını görmek tüm ekibimize büyük bir mutluluk verdi."
"500 KALP AMELİYATI YAPTIK BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK"
Yaşanan durumun oldukça nadir görüldüğüne işaret eden Yrd. Do. Dr. Oruç Alper Onk, yaklaşık 500 kalp ameliyatı yaptıklarını, ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Onk, "Birde bu kadar inatçı kalp durması ve akabinde tekrar kalbin çalışması nadir görülecek bir durum. Yaklaşık 40-50 kez müdahale ettik. Belki bir o kadar elktro şok uygulandı" diye konuştu.
YOĞUN BAKIMDA TÜRKÜ SÖYLEDİ
Defalarca kalbi duran ve tekrar hayata dönen Bekir Demirtaş ise yoğun bakımda 'Sen Sivas’ı seyret' türküsünü söyledi. Oldukça sağlıklı gözüken Demirtaş, doktor, hemşire ve sağlık görevlilerine teşekkür etti. Demirtaş "Önceden kalbim sıkışırdı. Nefes darlığı çekerdim. Şimdi öyle bir şey kalmadı. Güreşte yaparım, dövüşte yaparım. Horonda oynarım" dedi.