İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, cuma günü yaptığı açıklamayla 13 yıllık görevinden istifa etmişti. Kadir Topbaş'ın istifası sonrası gözler AK Parti'ye çevrildi. Herkes yeni başkanın kim olacağını merak ediyor. Konuşulan isim ise bomba. Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın bugünkü köşesine taşıdığı iddiaya göre 'tartışmasız' koltuğun yeni sahibi Başbakan Binali Yıldırım.

Binali Yıldırım'ın adaylığına ilişkin "Çok kesin, çok net: Binali Bey İstanbul'da başkan adayı olacak" diye yazan Ahmet Hakan şöyle devam etti:

"Yerel seçimde Binali Yıldırım, AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacak.

Teklif gitti... Teklif kabul edildi...

Yani şüphe yok, belirsizlik yok.

Muhalefet partileri şimdiden hesaplarını buna göre yapsalar iyi olur."

FORMÜL ARANIYOR

Ahmet Hakan'ın yazdıkları dışında siyaset kulisleri de Binali Yıldırım'ın adını işaret ediyor.

Topbaş’ın yerine parti kulislerinde Başbakan Binali Yıldırım adı alternatifsiz konuşulmaya başlandı. Özellikle MHP ile başbanlık sisteminde anlaşılarak referandumda bunun gerçekleştirilmesi sonrası Yıldırım’ın İstanbul’a gidişine ilişkin formüller daha da güç kazandı. Yıldırım’ın siyasal değil daha çok icraatçı ve projesi nitelikleri ile İstanbul’da belediyeyi AK Parti’ye kazandıracağı konusunda yaygın bir görüş birliği oluştu. Topbaş istifası eder etmez de Yıldırım’ın adaylığı partinin farklı farklı kesimlerinde açıkça ifade edilmeye başlandı.

SEÇİM ERKENE ÇEKİLEBİLİR

Yıldırım’ın kavgacı olmayan projeci kimliğinin diğer partilerden de oy alma konusunda avantaj olacağı görüşü seslendiriliyor. Yıldırım’ın adaylığı seçimlerin öne alınıp alınmayacağı konusunda da etkili olabilecek. Yerel seçimlerin öne çekilmesi için anayasa değişikliği zorunluluğu bulunuyor. Ancak 2019 Kasım ayındaki seçimler için böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Bu nedenle Yıldırım’ın adaylığının Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin erkene çekilmesi için bir neden olabileceği görüşleri konuşuluyor.