Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Özgecan Aslan’ın Özgecan Aslan olayından sonra toplumda basit bir anket yapılsa yüzde 80 idamın geri gelmesini isteyeceğini düşündüğünü belirterek, “Kıta Avrupa’sında idam cezası yok ama dünyanın birçok ülkelerinde idam cezası var. Değişik şekillerde uygulanıyor, işte zehir zerk ediliyor. Bu tartışılması gereken bir olay” dedi. Cirit, yüksek yargı muhabirleriyle Yargıtay Evi’nde bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cirit’in değerlendirmeleri özetle şöyle:

l SAĞLIĞIMIZ BOZULUYOR: Bizim hâkim-savcı sınıfını genelde 40’ından sonra çok sağlıklı bulamazsınız. Ya tansiyonu vardır, ya şekeri, ya böbreği rahatsızdır. Gerçekten özverili bir çalışma yürütüyoruz. Senede ilk derece mahkemelerinde toplam 7 milyon dava var. Olaylar sonucunda yüzde 85’i için dava açılıyor. Bunun yarısı beraatle sonuçlanıyor. Bunun maddi ve manevi olarak devletimize de getirisi var. Biz bunu tersine döndürmek istiyoruz.
l DÖRT KULELİ YERLEŞKE: Büyük bir Yargıtay yerleşkesi düşünüyoruz. Biz 
Fransa Yargıtayı’na gittiğimizde orada kuleler olduğunu gördük. Yeni Yargıtay’da da bir adalet kulesi, bir hukuk kulesi, bir özgürlük kulesi, demokrasi kulesi olması gerektiğini düşünüyoruz.
l YASA TEKLİFİ: Ceza yargılamasında temyiz harcı yok. Yargıtay gibi kurumlarda önemli ihtilafların olması gerekir ama biz çok basit ihtilaflara da bakıyoruz. Bu nedenle düşük bir miktarda temyiz harcı getirmek istiyoruz. Şu an düşündüğümüz 136 TL temyiz harcı. AnayasaMahkemesi bunu daha önce iptal etmişti ama o zaman adli müzaharat bürosu yoktu, şimdi büro kuruyoruz.
l İYİ HAL İNDİRİMİ: TCK’da iyi hal indirimi konusunda değişik kıstaslar var. Bir keyfiliğin olmaması lazım. Yargıtay’daki dairelerimiz bu konuyu çok özenle bakıyor. Yani bir kıstas olması lazım.

İdam tartışılmalı:

Biz Avrupa uyum süreci içerisinde idam olayını kaldırdık. Ama Özgecan olayından sonra toplumda basit bir anket yapsanız herhalde yüzde 80 idamın tekrar geri gelmesini ister diye düşünüyorum. Kıta Avrupa’sında idam cezası yok ama dünyanın birçok ülkelerinde var. Değişik şekillerde uygulanıyor, işte zehir zerk ediliyor. Bu tartışılması gereken bir olay. Sadece yargıyı ilgilendiren bir olay değil, toplumu, üniversiteleri ilgilendiren bir olay.

Adli yıl töreni yapılacak

Yargıtay Kanunu’ndan kaldırılmasına karşın adli yıl açılış töreni yapacaklarını bildiren Yargıtay Başkanı Cirit “Adli yıl açılış törenlerimiz teamül gereğiydi. Teamüller kolay oluşmuyor. Bu yıl adli yıl açılış töreni yapacağız” diye konuştu. Cirit, törende, Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın konuşup konuşmayacağına ilişkin olarak ise, “Başkanlar Kurulu’na soracağız” dedi.