KPSS’de 2010 yılında usulsüzlük yapıldığına ilişkin yürütülen soruşturmada kopyayı itiraf edenler memuriyette kalacak. Soruşturma kapsamında, “Genel Yetenek ve Genel Kültür” sorularının iptal edileceği belirtiliyor. Bu sınava girerek 26 bin kişinin memur olduğu öğrenildi. İddianamede de soruların binlerce kişiye dağılmasının bu kişilerin tümünü şaibe altında bıraktığı belirtiliyor.

Söz konusu 26 bin kişinin girdiği sınavın iptali gündeme geldi. Savcılık, konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Soruşturma kapsamında devlete yardım ederek, soruları aldığını anlatan ve FETÖörgütü hakkında bilgi verenler etkin pişmanlıktan yararlanabilecek. KPSS şüphelilerinden olan ve kopya olayını savcılığa ya da emniyete başvurup, itiraf edenlerin, TCK’nın 221’nci maddesinden yararlanacakları ifade ediliyor. Böylece bu kişiler hem ceza almayacak hem de memuriyetleri gitmeyecek.

Olayla ilgili 2 müştekinin Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı davanın ret istemi ise Danıştay’dan geçtiğimiz günlerde döndü. Danıştay 12. Dairesi sınavın iptal edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından başlatılan soruşturma ve incelemelerin sonuçları araştırılarak bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırmaya dayanılarak 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin iptal istemine ilişkin kısımları yönünden davanın reddedilmesinde isabet bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

Danıştay 12. Dairesi sınavın iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Danıştay’ın kararının ardından dosya tekrar görüşülmesi için Ankara 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, Danıştay’ın bu kararı doğrultusunda bir hüküm verecek.

İddianamenin Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından 230 şüphelinin yargılanmasına 21 Mart’ta başlanacak.