15 Temmuz'un ardından çeşitli Avrupa ülkelerinde darbe girişiminin perde arkasına ilişkin olarak düzenlenen panel ve etkinlikler kapsamında FETÖ'nün hain yüzü detaylarıyla anlatılıyordu. Bu kapsamda İsveç'te yapılacak olan '15 Temmuz-Kanlı Darbenin Perde Arkası' adlı panel ile darbe girişiminde yaşananların duyurulması planlandı.
'Özgürlükler ülkesi' olarak Avrupa'da anılan ve basın özgürlüğü yasasının dünyadaki en eski sahiplerinden olan İsveç, Türkiye'ye yönelik skandal bir karara imza attı. Bu kapsamda FETÖ'nün gerçek yüzünün anlatılacağı panel, gerekçe dahi gösterilmeden iptal edildi.
Türkiye harekete geçti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi Twitter hesabı üzerinden İsveç'in Türkiye'ye yönelik olarak uyguladığı sansüre tepki gösterdi.
Bakan Çavuşoğlu, "Demokrasi ve medya özgürlüğü konusunda herkese ders vermeye çalışan İsveç'in 15Temmuz konferansını iptal etmesi çelişki ve çifte standarttır. Tepkimizi ve hassasiyetimizi İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e ilettik" dedi.
Tepki yağıyor
İsveç'in uyguladığı sansür, sosyal medya kullanıcılarını da ayağa kaldırdı. Bu kapsamda Twitter üzerinden vatandaşlar, #İsveçtenSansür etiketi ile düşüncelerini paylaştı.
BYEGM kınadı
Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), İsveç'te bugün düzenlenmesi planlanan "15 Temmuz" panelinin iptal edilmesini kınadı.
BYEGM'den, İsveç'te bugün düzenlenecek "15 Temmuz-Kanlı Darbenin Perde Arkası" panelinin bazı İsveçli parlamenterlerce iptal edilmesi ve Türk gazetecilerin konuşturulmamasına ilişkin bir açıklama yapıldı.
Bu girişimin basın ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir darbe olduğunun altı çizilen açıklamada, "Türkiye'nin demokratik, parlamenter sistemini hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişiminin, uluslararası kamuoyuna anlatılması amacıyla düzenlenmesi planlanan panelin iptal edilmesi, İsveç gibi basın özgürlüğü yasasının dünyadaki en eski yasal mevzuatına sahip ülke olması geleneğiyle bağdaşmamaktadır."
Açıklamada, İsveç'in bu tutumuna yönelik, diğer Avrupa ülkelerince tepki gösterilmesi için çağrıda da bulunuldu.