Daha önce ’Angajman kuralları’nı yeniden belirleyerek Suriye’den gelecek her türlü askeri unsuru tehdit sayıp şartlar oluşması halinde de tereddüt etmeden uygulayacağını açıklayan Türkiye, 16 Eylül 2013’te M-17 helikopteri ve 23 Mart 2014’te de MIG-23 savaş uçağı olmak üzere Suriye’nin sınırını ihlal eden 2 hava aracını vurarak düşürdü. Türkiye, dün yine Hatay üzerinden sınırı ihlal eden Suriye’ye ait bir hava aracını F-16’larla vurarak düşürdü ve angajman kurallarının tereddüt edilmeden kesinlikle uygulanacağını bir kez daha gösterdi.
Olaydan sonra ilk açıklamalarda vurulan aracının niteliğinin belirlenmesine çalışıldığı belirtilirken, gece boyu yetkililerin açıklamalarında farklı bilgilere rastlandı. Suriye’nin resmi açıklamasında da düşürülen hava aracının İHA olduğu duyuruldu. Olay sırasında Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne bağlı Yoncakaya Mahallesi’nde tarlada çalışan 3 kardeş, hava sahasını ihlal eden Suriye hava aracının F-16’lar tarafından düşürülme anını gördüklerini söyledi.


F-16’ların füzeleri 2 kez ateşlemesinin ardından bölgenin sessizliğe gömüldüğünü belirten görgü tanıklarından Murat Delioğlu, hava aracının düşürülme anını şöyle anlattı: "Zeytin bahçemizde çalışıyorduk bir ses duyduk. Bunun jet sesi olmadığı belliydi. Normal uçağın sesine benziyordu. İnsansız hava uçağı da olabilir. Helikoptere benzemiyordu sesi. Baktık göremedik. 2-3 dakika boyunca bu sesi duyduk. Birkaç dakika sonra da bizim Türk uçağı belirdi.