Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağını vurmasının ardından Moskova, Lazkiye'deki üsse S-400 gönderme kararı almıştı.

Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağını vurmasının ardından Moskova, Lazkiye'deki üsse S-400 gönderme kararı almıştı. Bu karar dünyada da yankı buldu.CNN muhabirine göre Rusya, Suriyehava sahasını kapatmak istiyor.

Times'da ise Putin aleyhine sert bir yazı çıktı. Rusya'nın S400'ler ile uçuşa yasak bölgeyi önlemek istediği belirtildi. Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalinin NATO'yu sınamak anlamına geldiği belirtiliyor.

Times'a göre krizin merkezinde "Rusya ile müşterisi diktatör Beşar Esad arasındaki zehirli ilişki" var. Başyazıdan bazı satırlar şöyle: 

''RUSYA NUMARA YAPIYOR''

"Rusya lideri, IŞİD'e karşı savaşıyor numarası yaparken, esasında Esad rejiminin muhaliflerini bombalıyor. Temel kaygısı, IŞİD yenildiğinde, örgütün boşluğunu diğer muhalif grupların doldurması ve bu grupların Esad'ın güçlü olduğu bölgeye saldırmaları. Rusya, Türkmen Tugayı'nı bombalıyor çünkü onu Esad'ı devirmekte kararlı olan Türkiye'nin kuklası olarak görüyor. Oysa Türkmenler hiçbir zaman Esad güçleri için ciddi bir tehdit oluşturmadı. Siyasi bir tavır için eziliyorlar." 

AMAÇ TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ KESMEK

''Moskova daha ziyade Türklerin uçuşa yasak bölge isteğinin hayata geçmesini önlemek istiyor. Suriye'nin geleceğinde etkili olmaya yönelik bir girişim bu.''

GÖKYÜZÜNÜ KAPATMAK İSTİYOR

Peki Rusya bu adımıyla neyi planlıyor?

CNN muhabiri Matthew Chance, Rusya'nın Suriye'ye S-400 gönderme kararını yorumladı... 

CNN'e canlı yayında bağlanan Matthew Chance, "S-400 ülkeye geldiğinde yarıçapı tüm Suriye'yi kapsayacak. Ruslara, Suriye üzerindeki hava sahasının kontrolünü sağlayacak. Bu, Türkiye veya NATO'nun diğer ülkelerinden olsun, Suriye hava sahasında uçan tüm uçakların sadece ve sadece Rusların izniyle uçabileceği anlamına geliyor" dedi.

Türkiye'nın sınır ihlali yapan Rus uçağını vurmasının ardından Rusya, Suriye'ye daha fazla askeri güç gönderme kararı aldı. Rusya, Lazkiye'deki üsse S-400 gönderecek. Putin ise S-300 füzelerinin de gönderileceğini duyurdu.

S-400, 480 kilometreden hedefe kilitlenme özelliği ve 400 kilometre yarı çap menzilde hedefi imha kapasitesine sahip. Yükseklikte ise 56 kilometre irtifa ile balistik füzelere karşı da kullanılabiliyor.