Facianın ya­şan­dı­ğı ma­de­ni iş­le­ten So­ma Hol­ding, Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ye­ral­tı kö­mür ma­de­ni üre­ti­ci­si…

İşte facianın meydana geldiği Manisa Soma’daki  maden ocağında çalışan işçiler, ortalama maaşı..

1984 yı­lın­da fa­ali­ye­te baş­la­yan So­ma Hol­din­g’­e ait So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri, 2009 yı­lı Ey­lül ayın­da Ey­nez böl­ge­sin­de 15 mil­yon ton kö­mür re­zer­vi­nin üre­til­me­si kon­tra­tı­nı Ci­ner Gru­bu­’n­dan dev­ra­la­rak yıl­lık 2.5 mil­yon ton üre­tim ka­pa­si­te­li ye­ni bir ma­den sa­ha­sı iş­le­ti­mi­ne baş­la­dı. Şir­ket, 5 bi­ni yer al­tı ol­mak üze­re 5 bin 550 ki­şi ile fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rü­yor.

Ün­lü şa­ir Or­han Ve­li­’nin, “Al­nım­da­ki yüz ka­ra­sı de­ğil kö­mür ka­ra­sı. Böy­le ka­za­nı­lır ek­mek pa­ra­sı­” di­ye ta­rif et­ti­ği ma­den­ci­le­rin or­ta­la­ma bin 600 li­ra ma­aş­la ça­lış­tık­la­rı öğ­re­nil­di.

So­ma Gru­bu­’nun in­ter­net si­te­sin­de, şir­ke­tin in­şa­at sek­tö­rün­de de fa­ali­yet gös­ter­di­ği be­lir­ti­li­yor. Si­te­de, “So­ma Gru­bu, 2010 yı­lın­da çok kat­lı bi­na, en­düs­tri­yel te­sis­ler, ko­nut ve ti­ca­ri bi­na alt ya­pı ve üst ya­pı in­şa­at ve ta­ah­hüt fa­ali­yet­le­rin­de bu­lun­mak üze­re So­ma İn­şa­at A.Ş.’yi kur­muş­tur. Spi­ne pro­je­si­nin ana mü­te­ah­hit­li­ği­ni So­ma İn­şa­at üst­len­miş du­rum­da­dır. So­ma Hol­ding bün­ye­sin­de yak­la­şık 6.000 ça­lı­şan bu­lun­mak­ta­dır. Gru­bun en bü­yük şir­ke­ti olan So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri A.Ş. 2011’de ISO 500 lis­te­sin­de 231. sı­ra­da yer al­mak­ta­dı­r” ifa­de­si yer alı­yor. Si­te­de, “So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri, iş­çi sağ­lı­ğı ve iş gü­ven­li­ği yö­nüy­le de ör­nek bir şir­ket ola­rak fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rüt­mek­te­di­r” de­ni­li­yor.